Örgrytes David Olsson, inlånad från Elfsborg, har fått körtelfeber.
Örgrytes David Olsson, inlånad från Elfsborg, har fått körtelfeber. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

David Olsson drabbad av körtelfeber

David Olsson har fått körtelfeber. Nu väntar en tids vila för Örgrytes inlånade målvakt.
– Det är inte så bra, men det är på bättringsvägen i alla fall, säger han.

ANNONS
|

Tävlingssäsongen står för dörren och i helgen väntar spel i Svenska cupen för Örgryte. Men bara dagar innan mötet med Kalmar FF har Öis drabbats av ett bakslag.

David Olsson, inlånad från Elfsborg, har drabbats av körtelfeber.

– Det är inte så bra, men det är på bättringsvägen i alla fall. Det är bara att vila som gäller, ta det lite lugnt. Så jag tar det en dag i taget och så får man hoppas på att det blir bra så fort som möjligt.

Vet du hur länge du kommer bli borta?

– Nej. Jag snackade med läkaren (Lars Peterson, lagläkare i Öis reds. anm) och han sa att han har haft sådana här fall innan och det har tagit en vecka för någon, två veckor för någon och tre veckor för någon annan. Så det är väl där någonstans det ligger, innan man blir frisk. Men det är tydligen väldigt individuellt, men jag är ingen läkare så jag vet inte helt.

ANNONS

Fakta: Körtelfeber:

Körtelfeber orsakas av ett virus som är mycket vanligt. De flesta smittas av viruset som barn och får då ofta inga eller lindriga symtom. Du som smittas av viruset först som tonåring eller vuxen får de symtom som är vanliga vid körtelfeber. När du har haft viruset en gång blir du immun och kan inte bli smittad igen.

Körtelfeber orsakas av ett virus och kan inte behandlas med antibiotika. Behandlingen vid körtelfeber går ut på att lindra symtomen.

Den första månaden efter att du har haft körtelfeber bör du inte utsätta dig för kraftig ansträngning.

Källa: Sjukvårdsupplysningen 1177.

Örgrytes lagläkare, Lars Peterson, förklarar läget kring David Olsson och berättar att det är svårt att ge någon exakt prognos när det kommer till körtelfeber.

– Man måste ha en av svullnad av körtlarna och det kan ibland ta lite tid. Men det man går på är feberfrihet och allmäntillstånd. Sen är det en viss risk att starta för tidigt faktiskt, så det är lite svårt att ge en prognos. Men det verkar som att det har vänt. Så vi följer det nästan varannan dag och kollar läget, säger han.

Eftersom körtelfeber smittar så får David Olsson hålla sig borta från lagkamraterna ett tag.

– Det är lite kämpigt att få det och då får man vara försiktig med hela laget. Så vi skickade hem honom ett tag då.

Så det viktigaste är att ha is i magen?

– Exakt! Att inte börja för tidigt, det är då man kan få påföljder i form av trötthet och muskelsvaghet.

Kan vara allvarligt

Sköter man körtelfebern varsamt och upptäcker den i tid så ska det inte vara någon större fara. Men sjukdomen kan dock ställa till med stora problem. Svenska tennisstjärnan, Robin Söderling, tvingades bland annat att lägga av helt efter att han fått just körtelfeber.

ANNONS

– Ett vanligt problem är att man går för länge innan man förstår att man är riktigt sjuk. Då tar sjukdomen ett större grepp om det lymfatiska systemet, det är en inflammatorisk process. Men om man missköter det så kan man det leda till en slags allmän svaghet.

Han tillägger:

– Jag minns inte exakt hur det var med Söderling, men jag tror att han höll på för länge med sjukdomen.

Men känslan på dig är att ni har upptäckt det i tid?

– Ja, det tycker jag! Det var precis i tid som vi skickade honom på en akut medicinsk bedömning.

Och då ska det inte vara någon fara?

– Nej, precis.

ANNONS