Här skulle ett västderby mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg spelats. Men coronautbrottet har gjort att arenan istället gapar tomt under den tilltänkta premiärdagen.
Här skulle ett västderby mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg spelats. Men coronautbrottet har gjort att arenan istället gapar tomt under den tilltänkta premiärdagen. Bild: DANIEL STILLER

Covid-19 ödelade den allsvenska fotbollsfesten

De första stapplande stegen mot ett SM-guld skulle tas. Den första tunga förlusten skulle eventuellt avverkas. Den allsvenska premiären skulle ägt rum under helgen. Men så blev inte fallet. Se bilderna från arenorna som egentligen skulle varit fyllda – men som istället gapar tomma.

ANNONS
|

Foto: Bildbyrån

Bild: JOHAN BERNSTRÖM

Behrn Arena, Örebro SK – Djurgårdens IF

grade crossed
Lördagen 4 april, 13.00: Inställd

Här skulle allt dra igång. Här skulle bollen sättas i rullning. Här skulle den absolut första matchen av allsvenskan 2020 spelas.

Mängder av Djurgårdsfansen skulle ha rest dryga två timmar västerut för att se sitt lag ta första steget mot att försvara Lennart Johanssons pokal.

Närkingarna, däremot, hoppades på att få se sitt lag sätta käppar i Dif-hjulet och kanske få jubla över att se nyförvärvet, tidigare BP-supertalangen, Jack Lahne göra sitt första allsvenska mål för den nya klubben.

Men arenan gapar tomt. Den allsvenska premiären låter sig väntas på.

– Att driva en fotbollsklubb just nu är inte lätt, oavsett om det gäller intäkter eller att vi inte vet när vi ska spela. Vi är beroende av sponsorintäkter och stora publikintäkter, har Djurgårdens sportchef Bosse Andersson sagt om situationen.

ANNONS
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Tele2 Arena: Hammarby IF - Kalmar FF

grade crossed
Söndagen 5 april, 14.30: Inställd

Två år i följd har de fallit på målsnöret. Fotbollen har varit vacker och målen så många. Men det där sista lilla för att nå hela vägen fram till det där SM-guldet har saknats.

Allsvenskans publikstarkaste lag hade tänkt att bjuda in till folkfest mot Kalmar FF på Tele2-arena under söndagen. Men nu blir det inte så. I stället för ett tänkt intäktsregn från seriepremiären har Bajen fått dra åt snaran på pengapåsen. Under lördagen kom beskedet att klubben väljer att genomföra permitteringar.

– Det gäller både spelare och personal. Alla i bolaget förutom i ungdomsverksamheten. Vi har ju följt utvecklingen de senaste veckorna och kan bara konstatera att vi kommer att påverkas ekonomiskt. Det är helt rimligt att göra i det här läget, sa vd:n Henrik Kindlund till Sportbladet.

Bild: JOHAN AXELSSON

Jämtkraft arena: Östersunds FK – Mjällby AIF

grade crossed
Söndagen 5 april, 14.30: Inställd

Frågan är om mötet skulle varit ett av de mer otippade under söndagen?

Spolar man tillbaka tiden till när superettan säsongen skulle dra igång 2019 var det nog inte många som trodde att Mjällby, som säsongen innan spelade i division 1, skulle bli ett av lagen som tog steget upp till den svenska fotbollens finrum.

Men det gick vägen.

Senare samma år straffades Östersunds FK med transferförbud och elitlicensen var hotad. Det var många som inte trodde att laget som tog sig hela vägen till Europa League-spel mot Arsenal skulle spela kvar i allsvenskan 2020.

ANNONS

Men det gick vägen.

5 april skulle två lag, med två olika resor, mötas i en liga få trodde att de skulle spela i.

Men det gick inte vägen.

I stället spelas det en träningsmatch mellan de lokala damlagen Ope IF och IFK Östersund på Jämtkraft arena under söndagen.

Bild: PETTER ARVIDSON

Olympia: Helsingborgs IF – Varbergs BoIS

grade crossed
Söndagen 5 april, 14.30: Inställd

Det var inte många som trodde det – men till slut var det fakta. Varbergs BoIS hade tagit en historisk plats upp till allsvenskan. Festen visste inga gränser när spelarna ställde sig på torgets scen och fick motta stadens invånares jubel.

– Vi har fantastiska supportrar, sa lagkaptenen Jesper Modig till GT.

Inte mycket är muntert någonstans i samhället just nu – inte heller bland fotbollsklubbarna. Helsingborgs IF, som skulle haft en hemmapremiär på Olympia att se fram emot, är en av klubbarna som drabbats hårt av coronakrisen.

Biljettluckorna är igenbommade och intäkterna uteblir.

– Förutsatt att allsvenskan börjar i juni går vi 17 miljoner back ekonomiskt. Med bara två miljoner i eget kapital betyder det att elitlicensen är rökt. Det skulle också betyda att föreningens existens är i fara, sa HIF:s ordförande Krister Azelius på en presskonferens 30 mars.

Bild: DANIEL STILLER

Gamla Ullevi: IFK Göteborg – IF Elfsborg

grade crossed
Söndagen 5 april, 17.30: Inställd

Gamla Ullevi kunde mycket väl ha varit fullsatt. Antagonisterna Elfsborg skulle ha besökt Poya Asbaghi och hans fortsatt unga Blåvitt som haft ytterligare tid på sig att utvecklas under försäsongen.

ANNONS

Kommandobryggan hade hoppats få se en August Erlingmark välta omkull motståndare på mittfältet. En Hosam Aiesh snurra upp gulklädda Elfsborgs-försvarare till kioskerna på långsidorna. Och en Robin Söder fortsätta leverera mål likt under fjolårssäsongen.

Men icke. Den senaste tiden har istället gått till att dra in medlemmar till IFK Göteborg för att försöka hjälpa klubben.

”Vi är stolta, men vi är inte nöjda.” skrev supporterklubben Änglarna när klubben nådde 8 000 medlemmar.

Bild: MAXIM THORE

Studenternas IP: IK Sirius – Falkenbergs FF

grade crossed
Söndagen 5 april, 17.30: Inställd

En allsvensk premiär innebär allt som oftast en nystart. Lagen vädrar morgonluft, drömmer stort och tänker: "I år är det vår säsong".

För IK Sirius skulle även 2020 vara säsongen då man äntligen slapp att spela på en byggarbetsplats. Söndagen 5 april 2020 skulle ha blivit året då man invigde ett nyrenoverat Studenternas IP mot Falkenbergs FF.

Istället kommer invigningen bli i form av träningar – dit spelarna dessutom kommer ombytta.

– Naturligtvis är vi jätteglada att komma till Studan med verksamheten. Men det ligger en filt av oro av hela situationen. Vi kommer starta upp med att inte byta om på Studan. Spelarna byter om hemma och kommer dit för att träna, ej nyttja själva hemvisten alltså. Vi undviker att träffas i stängda utrymmen enligt direktiven, säger sportchef Ola Andersson på Sirius hemsida.

ANNONS
Bild: DANIEL STILLER

Bravida arena: BK Häcken – AIK

grade crossed
Måndagen, 6 april, 19.00: Inställd

Ett toppmöte mellan två guldkandidater. Det var vad som skulle utspela sig mitt på ett soligt Hisingen. Våren hade precis kommit till staden och det var klassiskt premiärväder.

BK Häcken skulle komma till hemmaarenan med ett imponerande Svenska cupen- och försäsongs-facit i bagaget. Med högintressanta nyförvärv i form av norska landslagsspelaren Alexander Söderlund, finska diton Jasse Tuominen och 18-årige yttern Patrik Wålemark som sprutat in mål under våren.

Gästa skulle ett AIK som, in i det sista, var med och tampades om guldet under fjolårssäsongen.

Men det blev inget toppmöte på Bravida arena. Istället kommer Hisingslaget att förlänga försäsongen och fortsätta spela träningsmatcher i hemmaborgen.

– Det är en jättespeciell situation. Det var svårt att ställa om och tänka att allsvenskan inte ska börja nu. De första dagarna var man lite nere. Men man kan inte göra så mycket åt saken. Det är bara att fortsätta nöta, har Patrik Wålemark sagt i en tidigare intervju.

LÄS MER:En ensam match i ett avstannat fotbollsland

Bild: PETER HOLGERSSON

Östgötaporten: IFK Norrköping - Malmö FF

grade crossed
Måndagen, 6 april, 19.00: Inställd

Detta skulle ha varit en riktig smällkaramell till premiärmatch. En match mellan ett ”Peking” som inte ville sladda i toppstriden som man gjorde i fjol, utan i stället vara med hela vägen till målsnöret. Precis som man var 2015 då man knep SM-guldet på Malmö FF:s hemmaarena – då till IFK Göteborgs förtret som slutade tvåa.

ANNONS

MFF har missat guldet två år i följd. Inför denna säsongen hade man gjort sig av med tränaren Uwe Rösler och fått in den danske forne storspelaren Jon Dahl Tomasson – i hopp om att stärka sina chanser till SM-guld.

– Jag är stolt över att få arbeta med en klubb som Malmö FF. Här finns en fantastisk historia och engagerade supportrar och man tävlar med FCK (Köpenhamn) om att vara bäst i norden, sa Tomasson på presskonferensen vid ankomsten.

Nu får han dock vänta på att möta Malmö-supportrarna under en allsvensk fotbollsmatch.

ANNONS