Cody Gakpo gör succé – spås bli nästa stora stjärnskott

Cody Gakpo, 23, har under hösten öst in mål och assist för sitt PSV Eindhoven.
Nu spås han bli nästa stora stjärnskott att slå igenom i nederländska Eredivisie.
– Hans kvalitet och form är exceptionell. Hans mål och assist attraherar uppmärksamhet från Europas största klubbar, säger PSV-tränaren Ruud van Nistelrooy.

ANNONS
|

Cody Gakpo fick sitt stora genombrott under fjolårssäsongen när den unge yttern öste in poäng för sitt PSV Eindhoven. Gakpo utsågs till säsongens spelare i Eredivisie – trots tuff konkurrens från spelare som Lisandro Martínez, Antony och Ryan Gravenberch, som därefter gått vidare till Manchester United och Bayern München för dyra pengar – och många trodde att 23-åringen i somras skulle ta nästa kliv i karriären.

– Jag var nära att lämna och pratade med Erik ten Hag några gånger. I slutändan blev det inte av, vilket var synd för mig och min utveckling, men också för PSV. Manchester United är en av världens största klubbar och att sälja en spelare dit är bra även för klubben, berättade Gakpo nyligen för The Times.

ANNONS

Sommarens flytt gick i stöpet, men Cody Gakpo har skakat av sig besvikelsen och borrat ner huvudet. Under hösten har Gakpo öst in poäng. Ingen spelare i Europas toppligor kan mäta sig med Gakpos 27 poäng, 13 mål och 14 assist på 21 matcher.

– Att stanna här, i min barndomsklubb, är ingen bestraffning. Jag trivs här och vill vinna titlar och göra mitt bästa för klubben, konstaterar Gakpo.

Cody Gakpo spelar för klubben i sitt hjärta.
Cody Gakpo spelar för klubben i sitt hjärta. Bild: EVA PLEVIER

Gick långa vägen till toppen

Cody Gakpo växte upp i arbetsklassområdet Stratum i Eindhoven och har vandrat den långa vägen till att bli den stora stjärnan, lagkaptenen och supporterfavoriten i stadens lag. Han började spela fotboll i PSV som sexåring och har gått hela vägen genom akademin.

– Jag växte upp i Stratum och är en pojke från Eindhoven som alltid varit ett PSV-fan. Jag brukade ha bilder på spelarna – Arouna Koné, Jefferson Farfán, Ibrahim Afellay – i mitt rum, har Gakpo berättat för Voetbal International.

Gakpo har idrott i blodet. Mamma Ank representerade nederländska landslaget i rugby och pappa Johnny spelade fotboll på hög nivå i Togo. Unge Cody fick ofta retsamt höra att hans far var mer talangfull – det är det ingen som bemödar sig med att kivas med längre. Hans forne ungdomstränare Twan Scheepers har berättar hur Gakpo redan i ungdomsåren stack ut för sin inställning och vilja att ständigt utvecklas. Gjorde han nio mål i en match sökte han enbart på anledningen till att det inte blev tolv.

ANNONS

– Han älskar att göra mål och assist, det har han alltid gjort. Det är hans livselixir. Men efter varje match var det alltid något som störde honom, något han ville prata om och förbättra och som vi fick jobba på kommande vecka. Alltid något nytt. Sådan är Cody, berättar Scheepers för The Athletic.

"Det är inte bara Premier League-lag som jagar honom.”
"Det är inte bara Premier League-lag som jagar honom.” Bild: ARND WIEGMANN

”Hans kvalitet har varit exceptionell”

Gakpo, som under hösten fått bära lagkaptensbindeln och vuxit med det ökade ansvaret, har sedan PSV-debuten som 18-åring etablerat sig som en stjärna i Eredivisie. Han är redan på god väg att slå fjolårets poängskörd när han försöker leda sitt PSV – som har ett intressant lag med spelare som Ibrahim Sangaré och 19-årige teknikern Xavi Simons – till första ligatiteln sedan 2018.

Gakpo är med sina 189 centimeter en kraftfull ytter som är svårstoppad med sin fysik, explosivitet och skicklighet i en-mot-en-situationer. Om en knapp månad reser han med Nederländernas landslag till Qatar med förhoppning om att spela sig till en nyckelroll i Louis van Gaals lag.

Fortsatt poängproduktion och ett bra VM-slutspel lär inte minska flyttryktena kring Gakpo inför januarifönstret och PSV-tränaren och forne storspelaren Ruud van Nistelrooy är medveten om att det bara är en tidsfråga innan Cody Gakpo provar sina vingar på en än större scen.

ANNONS

– Det är inte bara Premier League-lag som jagar honom. Hans kvalitet och form över de tre, fyra senaste månaderna har varit exceptionell. Hans mål och assist attraherar uppmärksamhet från Europas största klubbar. Men han är 23 och fokuserar på sin karriär hos oss och på att ha ett fantastiskt VM. När tiden är mogen kommer han fatta sitt beslut, säger Van Nistelrooy.

LÄS MER:Från tunga spelartapp till succé och serieledning för Napoli

LÄS MER:Union Berlins osannolika resa – till absoluta toppen

LÄS MER:Arsenal har vaknat till liv igen: ”En brinnande eld”

Helgens hetaste:

RB Leipzig – Bayer Leverkusen

Det inledde så bra för nye Bayer Leverkusen-tränaren och forne storspelaren Xabi Alonso med en 4–0-seger mot Schalke 04, men de senaste veckorna har det gått desto knackigare för Die Werkself, som alltjämt återfinns i bottenskiktet. Nu väntar tuff bortamatch mot RB Leipzig, som också försöker lyfta i tabellen under nye Marco Rose.

Lördag 15.30, Viaplay

Valencia – Barcelona

Barcelona måste skaka av sig veckans Champions League-besvikelse mot Bayern München, 0–3, och fortsätta utmana regerande mästarna och ärkerivalen Real Madrid i La Ligas titelstrid. Barcelona är tre poäng efter inför en lurig bortamatch på klassiska Mestalla, där forne mittfältsterriern Gennaro Gattuso försöker lyfta tabellnian Valencia.

Lördag 21.00, C More Fotboll

Flamengo – Athletico Paranaense

Lördagskvällen bjuder på en helbrasiliansk Copa Libertadores-final när tvåfaldiga mästarna Flamengo möter Luiz Felipe Scolaris Athletico Paranaense på Estádio Monumental i Ecuador. Flamengo – med en trupp som innehåller namn som Arturo Vidal, David Luiz och Diego – spelar sin tredje final på fyra år och kliver in som storfavorit att lägga vantarna på Sydamerikas motsvarighet till Champions League.

Lördag 22.00

ANNONS