Chelsea tar sikte på femte raka titeln: ”Förväntas vinna allt”

Den engelska högstaligan för damer, WSL, står för dörren och Chelsea FC är återigen ett jagat lag inför helgens säsongspremiär. Emma Hayes lag – med Zecira Musovic och Johanna Rytting Kaneryd i laget – har vunnit fyra raka titlar och har siktet inställt på en femte i följd.

ANNONS
|

På söndag är Women’s Super League tillbaka. En dryg månad har passerat sedan VM-finalen i Sydney, där Spanien drog det längsta strået mot England och fick lyfta pokalen mot den australiska himlen. Däremellan har det hunnits med såväl Champions League-kval som Nations League-matcher, men under helgen sparkar de sista europeiska toppligorna i gång.

På de brittiska öarna är Chelsea i vanlig ordning ett jagat byte. Emma Hayes lag har vunnit fyra raka WSL-titlar, sex av de sju senaste, och har siktet inställt på att försvara ligatiteln.

– Det är ett privilegium som medföljer när du spelar i en så stor klubb. När du kommer till Chelsea vet du vad kravbilden är och vad som förväntas av dig – att vinna allt, säger Chelseas svenska landslagsmålvakt Zecira Musovic enligt Reuters.

ANNONS

Efter fjolårssäsongen, där The Blues vann både WSL och FA-cupen, har Chelsea tappat lagkaptenen Magdalena Eriksson och anfallsstjärnan Pernille Harder till Bayern München och under sommaren har Hayes adderat Lyons Catarina Macario och Paris Saint-Germains Ashley Lawrence till ett redan stjärnspäckat lag, med spelare som Sam Kerr, Millie Bright, Johanna Rytting Kaneryd, Lauren James och Fran Kirby.

Manchester United var laget som kom närmast att utmana Chelsea i fjol. United, som för första gången sedan 2015 bröt upp ”The Big Three” – Manchester City, Chelsea och Arsenal – pressade Chelsea hela vägen in i slutomgången och föll även mot Hayes lag i FA-cupfinalen inför rekordpublik på Wembley.

Nyckelspelare har bytts ut

Sedan dess har United tappat två nyckelspelare i Alessia Russo och Ona Batlle, men tränaren Marc Skinner lyckades hålla fast vid engelska landslagsmålvakten Mary Earps. United har också förstärkt med Japans VM-skyttedrottning Hinata Miyazawa, Irene Guerrero från Atlético Madrid och Gabby George från Everton.

Jonas Eidevalls Arsenal kliver också in i den nya säsongen med stora ambitioner, även om The Gunners redan drabbats av ett rejält bakslag i form av Champions League-uttåget mot Paris FC. Svensklaget – som förutom Eidevall på tränarbänken även har Stina Blackstenius och Lina Hurtig i truppen – har fått ytterligare blågul representation i form av Amanda Ilestedt. Tillskott som Ilestedt, Russo, Laia Codina, Cloé Lacasse och Hammarbys australiska mittfältstalang Kyra Cooney-Cross, ackompanjerat av nyckelspelare som Beth Mead och Vivianne Miedema – och under säsongens gång även Leah Williamson och Lauren Wienroither – som återvänder från långtidsskador ger Eidevalls lag hopp om att på allvar kunna ge sig in i titelstriden.

ANNONS

– Jag känner verkligen stämningen runt Arsenal. Jag känner spänning runt nyförvärven, att de skadade spelarna återvänder till planen och över spelarna som förlängt sina kontrakt. Vi har ett riktigt momentum som klubb vilket vi behöver utnyttja, säger Eidevall till Sky Sports.

Fjolårsfyran Manchester City har värvat Nederländernas mittfältsstjärna Jill Roord och Aston Villa med Rachel Daly fjolårets skytteligavinnare i WSL, i spetsen hoppas kunna blanda sig i kampen om Champions League-platserna. Utöver Eidevall har WSL dessutom fått ytterligare en svensk tränare i form av Robert Vilahamn, som lämnat BK Häcken för att ta över Tottenham, och som hoppas kunna inleda säsongen lika positivt som Ange Posecoglou gjort med herrlaget.

– Jag hyser stor tilltro till att min filosofi, tillsammans med Tottenhams filosofi, kommer vara vad spelarna behöver för att prestera som bäst. Förhoppningsvis, kan vi uträtta magi tillsammans, säger Vilahamn till BBC.

De senaste åren har intresset för damfotbollen växt explosionsartat där publikrekord slagits på löpande band runtom i Europa. Inför säsongsstarten talade Dawn Airey, den engelska ligans ordförande, om damfotbollens fortsatta utveckling – och ambitionen att göra WSL till den första damligan i världen att omsätta över en miljard pund.

– Det är ingen siffra taget ur luften. Den är baserad på en tydlig affärsplan över de kommande tio åren, säger Airey.

ANNONS

Helgens hetaste

Tottenham – Liverpool

Två av Premier Leagues fyra obesegrade lag drabbar samman i London under lördagsaftonen. Tottenham fortsatte sin fina inledning under Ange Postecoglou med att spela 2–2 mot Arsenal i North London Derby. Jürgen Klopps Liverpool har också inlett säsongen lovande och har följt upp premiärkrysset mot Chelsea med fem raka ligasegrar.

Lördag 18.30, Viasat Sport Premium

RB Leipzig – Bayern München

Toppmatch i Bundesliga där serieledande Bayern München gästar fjärdeplacerade RB Leipzig. Emil Forsbergs lag RB Leipzig är en poäng bakom Bayern, men har inlett säsongen starkt och besegrade Bayern München så sent som i augusti med 3–0 i den tyska supercupfinalen efter ett hattrick från Dani Olmo.

Lördag 18.30, Viasat Fotboll

Girona – Real Madrid

Lördagen bjuder på en minst sagt oväntad seriefinal i Spanien. Girona har inlett säsongen fenomenalt och toppar oväntat La Liga med en poängs marginal ner till tvåan Real Madrid, som gästar Katalonien efter veckans 2-0-seger hemma mot Las Palmas.

Lördag 18.30, TV4 Sport Live 1

LÄS MER:Tottenhams drömstart under Ange Postecoglou – bästa på 57 år

LÄS MER:Supertalangen Lamine Yamal hyllas av Barcelonas tränare

LÄS MER:Chelseas galna nota för värvningarna: 14 miljarder

ANNONS