Bojan Djordjic om hatet efter tv-bråket med Janne Andersson

Bojan Djordjic hamnade i ett uppmärksammat bråk med Janne Andersson.
Nu berättar han om reaktionerna han mött.
– Jag blir ledsen och triggad, säger han i Söndagsintervjun P1.

ANNONS
|

Efter att Sverige besegrat Azerbajdzjan med 5–0 i EM-kvalet stövlade förbundskapten Janne Andersson in i Viaplays studio. Snabbt eskalerade intervjun till ett fullskaligt bråk med experten Bojan Djordjic sedan denne ifrågasatt förbundskaptenens val att endast nyttja Jesper Karlsson i åtta minuter under samlingen.

Den hätska ordväxlingen övergick sedan till någonting annat när Andersson vräkte ur sig ”vad är det du representerar?” i sändningen. Djordjic, född i forna Jugoslavien, tolkade utspelet som ett sätt att ifrågasätta hans svenskhet.

Efter bråket följde ett stormigt efterspel där Andersson fick hålla en extrainsatt presskonferens. Djordjic lät först meddela att han kunde förlåta men inte glömma – i ett senare skede satt han ned med förbundskaptenen och redde ut det hela.

ANNONS

Nu, när tid har förflutit sedan händelsen, berättar Djordjic om hur han upplevde den i Söndagsintervjun i P1.

”Hur ska vi glömma?”

Han säger i intervjun att han står fast vid uttalandet om att han inte kommer glömma det hela.

– Så här är det. Jag förlåter personen – men hur ska vi glömma en händelse som kommer att vevas och pratas om. Ingen kommer att glömma det här. Du ser ju själv hur det har skrivits och pratats, säger Djordjic.

I intervjun får han också läsa upp brev han fått skickat till sig.

”Deportera honom där ursprunget härstammar. Blattefödda ska ej finnas i Sverige”, lyder ett utdrag som Djordjic väljer att dela med sig av.

– Jag blir ledsen och triggad. Det här är inte saker jag tar upp för att folk ska tycka synd om mig, utan för att folk ska förstå vad jag hanterar i min vardag – trots att jag gör ett bra jobb. Bojan är stark, men det finns en människa där bakom också, säger han i intervjun.

Han berättar att denna typ av ord tar hårt på honom och att liknande kommentarer som han fick från Andersson varit en stor del av hans uppväxt och karriär. Sedan han kom till Sverige 1992 har han flera gånger fått höra att han inte är en del av gemenskapen.

ANNONS

– Många skulle säga, och många säger: ”Offerkofta”. Jag kallade inte Janne något fult. Jag ville bara få ett svar. Människa till människa. Och det är direktsändning – det är mycket känslor som kokar upp. Mycket minnen. Det är väldigt lätt i efterhand med facit i hand, som vissa har, att bedöma och ta ställning, berättar Bojan Djordjic.

LÄS MER:Janne Andersson och Bojan Djordjic har pratat ut

LÄS MER:Janne Andersson i storbråk – rök ihop med Bojan Djordjic

LÄS MER:Janne Andersson har suttit för länge vid makten

ANNONS