Blåvitt förlorade premiären – Marcus Berg gjorde självmål

IFK Göteborg föll mot IFK Värnamo i den allsvenska premiären med 1–0. Lagkaptenen Marcus Berg blev syndabock efter ett självmål.
– Jag droppar, springer emot eget mål och får en jättedålig träff på bollen, säger Berg.

ANNONS

IFK Göteborg fick en tuff start på allsvenskan. Under söndagen föll man mot IFK Värnamo inför ett kokande Gamla Ullevi. Syndabock blev lagkapten Marcus Berg som i eget straffområde, på tilläggstid, nickade in bollen i eget mål.

– Det är för dåligt. Jag tar på mig den såklart. Jag droppar, springer emot eget mål och får en jättedålig träff på bollen.

Kunde målvakten kommit ut?

Frågan kommer apropå att burväktaren Adam Benediktsson stod kvar på sin mållinjen trots att bollen var inne i målområdet.

– Han säger inget, då ska jag ha den, det är helt och hållet mitt fel.

ANNONS

Du försvarar ofta på defensiva fasta, när hände något sådant här senast?

– Inte vad jag kommer ihåg, jävligt längesen i så fall. Jävligt surt.

– Det hade kunnat gå till våran fördel åt andra hållet, men vi fick inte till det där heller. Mycket fasta situationer, mycket hörnor. Det är jävligt surt att förlora på ett sådant sätt, vi får gå vidare bara.

Efter matchen var det spridda burop som hördes från läktaren, vilket Marcus Berg inte tycker är så konstigt.

– Det är besvikelse från alla håll. Vi gör det här tillsammans och vi fyller arenan i dag. Jag tror inte det är någon som hade känslan när man vaknade upp i morse att man skulle förlora mot Värnamo så det är klart att det är en stor besvikelse.

Straffsituation för Blåvitt – domaren friade

Annars inledde IFK Göteborg klart bäst, med ett framgångsrikt presspel som gjorde att de vann boll högt upp i banan – gång på gång. Det renderade också i en mängd farligheter och hörnor.

Men Blåvitt lyckades inte förvalta sitt övertag, och istället tog sig gästande IFK Värnamo in i matchen.

– Vi vinner mycket boll i gynnsamma lägen som vi måste utnyttja bättre. Även i andra när vi kommer runt på kanterna, får in bollen i rätt ytor så att vi ger oss en chans till att göra mål, säger Berg.

ANNONS

Den stora snackisen i första halvlek var annars en straffsituation, där nästan hela Gamla Ullevi skrek efter straff. Straffsituationen uppstod efter att Vaitsiakhovich i Värnamomålet hade fått en dålig förstatouch. Sebastian Ohlsson såg sin chans och Värnamo-målvakten Pilip Vaitsiakhovich kom glidandes för att försöka rädda.

Men domaren valde att fria och IFK Göteborg fick nöja sig med hörna.

– Jag har inte sett straffsituationen i efterhand men känslan där och då var att det var straff, men det tycker man väl alltid om sitt lag men jag kommer inte kritisera domaren utifrån det, säger Blåvitts tränare Tengryd om situationen.

Värnamos tränare Kim Hellberg menar att han hade ropat på straff.

– Jag hade 100 procent skrikit på straff om jag hade varit i Alex kläder. Han får en jäkligt dålig touch, sen tycker jag att han tar bollen men frågan är hur mycket han tar bollen, för han satsar rätt så rejält. Känslan där och då var absolut att det hade kunnat blivit straff, säger Värnamotränaren.

Tufft spelschema väntar

Men straff och någon guldchans till kvittering blev det alltså inte och inte heller i den andra halvleken kunde Blåvitt hitta nätet. Det blev förlust med 0–1 efter det där sena självmålet.

ANNONS

– Just nu är det jävligt tungt såklart. Det var inte den känslan man vaknade upp med i morse, att man skulle stå hör med en förlust mot Värnamo. Så som matchen utvecklar sig så är det ingen match vi ska förlora kanske, samtidigt tycker jag att det sista lilla fattas i dag, den slutprodukten, säger Marcus Berg.

Spelschemat är tufft nu härnäst med Kalmar, Malmö, Djurgården och Norrköping.

– Jävligt kul. Vi måste upp på hästen igen. Kalmar borta är en tuff match, vi ska ta oss uppåt och bygga vidare på saker som är bra. Sedan är det detaljer, men en hel del saker. Framför allt vår defensiv – att vår backlinje vågar stå högt, vågar stå man mot man. Sådana grejer är jäkligt viktiga för vårt spel. Sedan måste vi bli mer cyniska och bättre på sista tredjedelen, och yuttnytan de lägena vi får, det är inte så att man kommer få tio jätteklara lägen per match.

Så spelade IFK Göteborg (4–4–2)

Adam Benediktsson – Emil Salomonsson ( 82' Alai Ghasem), Sebastian Hausner, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Sebastian Ohlsson (46' Hussein Carneil), Gustav Svensson, Elias Hagen (87’ Adam Carlén), Eman Markovic (70' Suleiman Abdullahi) – Marcus Berg, Gustaf Norlin (87’ Sebastian Eriksson).

LÄS MER:Här marscherar IFK Göteborgs supportrar mot premiär

LÄS MER:Uppgifter: Carl Fhager aktuell som IFK Göteborgs sportchef

LÄS MER:Från premiär till premiär – ett nästan helt nytt IFK Göteborg

ANNONS