Blåvit höll för trycket – vann derbyt mot Utsiktens BK

Blåvitt pallade, med viss möda, trycket i cuppremiären mot Utsiktens BK.
Två mål inom loppet av tre minuter bäddade för seger 3–2 i årets första tävlingsmatch. Smolk i glädjebägaren för IFK Göteborg var att Pontus Dahlberg tvingades kliva av skadad.
– Jag tycker det var betydligt fler saker som var bra än dåliga, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.

ANNONS
|

Under söndagen inledde Gais och IFK Norrköping svenska cupens grupp 7 med möte på Bravida arena. På måndagskvällen var det dags för gruppens två övriga lag, IFK Göteborg och Utsiktens BK, att komplettera den första omgången.

En match som för IFK Göteborgs del slutade planenligt med seger och tre poäng.

Helt smärtfritt var det dock inte. Utsiktens BK stod upp bra och störde Blåvitt ända in i slutet.

Resultatet skrevs till 3–2.

–Vi fick ingen rytm i det hela. På fasta var vi inte heller tillräckligt starka. Men jag är nöjd med att vi vann matchen. Det är inte bara att vinna mot superettan-lag, och det visste vi om, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.

ANNONS

Det var händelserikt redan från start.

Elias Hagen prickade ribban redan i den tredje minuten. Marginalerna var emot norrmannen och Blåvitt då– men utdelningen dröjde inte.

Eman Markovic skickade iväg en projektil tio minuter senare – Hossin Lagoun i Utsiktens mål kunde inte parera. 1–0.

Pontus Dahlberg klev av skadad

Men därefter kom Utsikten, efter en bra Blåvitt-start, in i matchen.

Albin Skoglund knoppade in 1–1 efter att ”Kiken” vunnit bollen högt och rullat upp ett tjusigt anfall. Efter målet tvingades Pontus Dahlberg, som hade haft ont och fått behandling en stund tidigare, kasta in handduken på grund av en fotskada. Han ersattes av Adam Benediktsson.

– Det är frustration, besvikelse. Det där ser inte bra ut, sa C Mores kommentator Daniel Kristiansson i sändningen när Dahlberg klev av.

Blåvitt var i gungning där och då – men skulle ge svar på tal.

Inom loppet av tre minuter kom både 2–1 och 3–1. Hussein Carneil rakade in 2–1 från nära håll, Elias Hagen fyllde på med att sätta 3–1 efter en omställning. Hossin Lagoun agerade tveksamt i samband med Blåvitts tredje mål.

I den andra halvleken fick IFK Göteborg bättre kontroll på händelserna men Utsikten kunde ändå skapa viss nerv när inbytte Fredrik Martinsson tio minuter före slutet tog tillvara på en hörna och satte reduceringen.

ANNONS

Men mer dramatik än så blev det inte.

Bosko sågade försvarsspelet: ”Kan inte kasta in mål”

Efteråt var Utsiktens tränare Bosko Orovic på det stora hela nöjd med superettan-lagets prestation – med undantaget för det defensiva agerandet.

– Vi ger bort tre mål, mot det här laget. Det finns inte på kartan. Det är inte tillräckligt bra. Just att vi ger bort tre mål. Jag tycker vi står upp bra, vi är värda lite mer än vad vi får. Samtidigt, ger vi bort tre mål mot IFK Göteborg är det svårt att vända, säger Orovic.

Han hymlade inte med att han kräver mer av sin målvakt.

– Vi måste lära oss av det, vi kan inte hålla på och gömma det. Det ena är rakt på honom och går in i mål, det andra är på väg ut och så boxar han ut den och så gör de 3–1 ...

Han tillägger:

– Jag tycker vi är mycket bättre än dem i spelet. Vi driver på spelet bättre än dem. Sen har de kontringar i slutet när vi får öppna upp oss mer. I det stora hela är jag faktiskt nöjd med prestationen.

Blåvitt-tränaren ”Väldigt positivt”

Mikael Stahre tycker att IFK Göteborg inledde matchen bra – men att man sedan tappade kursen.

ANNONS

– Vi började väldigt bra. Men det är en koncentrationsfråga. Man går ner i puls, håller inte uppe fokus. Vi var dåliga efter skadan (på Pontus Dahlhberg). Hade vi gjort tvåan där kunde vi gått loss och vunnit med 5–0, men så blev det inte. Det blev 1–1 i stället.

Är inte matchen signifikativ för er försäsong? Ni blandar och ger och man vet inte riktigt var ni ligger?

–Jag tycker det var betydligt fler saker som var bra än dåliga. Sedan är Pontus (Dahlberg) en skicklig spelare, en startspelare. Han fick gå ut och det blev lite orytmiskt där.

På frågan vad det är Stahre tar med sig från matchen svarar han:

– Utan någon statistik här och nu kom vi in i motståndarens straffområde ganska många gånger. Många bra skottlägen, mycket trafik och flera inlägg. Vi visade var målet står. Vi spelade framåt och hotade. Det tycker jag var väldigt positivt, säger Mikael Stahre.

Närmast för IFK Göteborg väntar ett häftigt derby mot Gais på söndag. För Utsiktens del stundar bortamatch mot IFK Norrköping.

Fakta: Så startade derbylagen

IFK Göteborg (4–2–3–1): Pontus Dahlberg (Adam Benediktsson, 38) – Emil Salomonsson (Linus Carlstrand, 67), Adam Carlén, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Gustav Svensson, Elias Hagen – Eman Markovic (Marcus Berg, 86), Hussein Carneil (Johannes Selvén, 87), Gustaf Norlin – Suleiman Abdullahi (Sebastian Ohlsson, 67).

Utsiktens BK (3–5–2): Hossin Lagoun – Jesper Brandt (Emir Bosnic, 83), Ronald Mukiibi (Erik Gunnarsson, 46), Wilhelm Nilsson – Allan Mohideen, Predrag Randelovic, Albin Skoglund (Mark Gorgos, 60), Ivo Pekalski (Fredrik Martinsson, 46), Erik Westermark – Karl Bohm (Lucas Hedlund, 61), Edin Hamidovic.

LÄS MER:Edin Hamidovic återförenades med Bosko Orovic i Utsikten

LÄS MER:Häcken tjänar pengar – när IFK Göteborg spelar derby

LÄS MER:Här är nästa generation IFK Göteborg – i jakt på nya guld

LÄS MER:Slutrapport av IFK Göteborgs träningsläger 2023

ANNONS