Blågult toksågar nya EM-upplägget

EM 2020 har ett nytt upplägg och spelas i tolv olika värdstäder runt om i Europa. Ett koncept som toksågas av spelare och ledare i det svenska landslaget.
– Jag tycker inte att det är okej. Det är jättekonstigt, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS
|

På fredagskvällen säkrade Sverige sin plats i nästa sommars Europamästerskap då Janne Anderssons manskap med en strålande prestation besegrade Rumänien med 2–0 och därmed tog hem andraplatsen i kvalgruppen.

Men trots glädjen över att få vara med och spela EM så riktas det också en hel del kritik mot mästerskapet från blågult håll. EM 2020 spelas med ett annorlunda upplägg jämfört med tidigare turneringar. I stället för att ha ett eller två värdländer är det i stället tolv olika värdstäder runt om i Europa som arrangerar mästerskapet.

Ett koncept som inte uppskattas hos flera i det svenska landslaget.

ANNONS

– Det rimmar inte så väl med miljöaspekten. Men framför för allt rimmar det inte med folkfest och hela den biten som under min uppväxt var grejen med ett VM eller EM, sa Albin Ekdal till Sportbladet redan i juni.

Efter matchen mot Rumänien var det förbundskapten Janne Anderssons tur att skicka en känga mot upplägget.

– Jag tycker att det är ett jättekonstigt beslut. Jag förstår inte hur man kan göra på det sättet. Det är ett dåligt beslut, säger Janne Andersson till Sportbladet och fortsätter:

"Känns orättvist"

– Man har miljöaspekten. Det känns konstigt att i dag flyga runt hela Europa. Men jag tänker främst sportsligt då det är mitt jobb. Vissa lag kan få två matcher på sin hemmaplan. Jag tycker inte att det är okej. Det är jättekonstigt.

Upplägget gör att ett flertal länder kan komma att få flera hemmamatcher medan andra inte får en enda. Det här jämfört med tidigare då alltså bara en eller två nationer har fått dra nytta av hemmafördel.

England är ett lag som i teorin skulle kunna få flera hemmamatcher både i grupp- och slutspel.

– Jag har pratat med flera i mitt lag (Brentford) och engelsmännen kommer få fler hemmamatcher än övriga nationer. Det känns orättvist och konstigt. Varför får inte vi spela på vår fina nationalarena? Det är luddigt och svårt att fatta, sa Pontus Jansson till Sportbladet inför mötet med Rumänien.

ANNONS
ANNONS