Bild: KENTA JÖNSSON

BK Häcken utslaget ur svenska cupen efter mardrömsmatch

BK Häckens cupäventyr är över.
Hammarby var numret större på Tele 2 Arena och vann med 4-0.
Dessutom skadades anfallaren Bénie Traoré allvarligt och fick föras till sjukhus med ambulans med misstänkt benbrott.

|

Hammarby-Häcken var en repris på fjolårets cupfinal. Precis som då slutade det med seger för Bajen. Den här gången behövdes inga straffar för att skilja lagen åt, Hammarby stängde matchen med två mål i slutet av första halvlek, och två till i andra.

Tveklöst rättvist, men tungt för BK Häcken som skulle tagit sig vidare på oavgjort tack vare stor målskillnad från tidigare gruppspelsmatcher.

– Vi började bra. Men sedan stannade vi av och Hammarby tog över initiativet helt och vi gav bort två alldeles för enkla mål, sa mittbacken Even Holvand i pausintervjun med C More.

BK Häcken inledde starkt. Ett snabbt växelspel mellan Bénie Traoré och Leo Bengtsson höll på att resultera redan efter en knapp minut. Men Hammarbys målvakt Oliver Dovin reflexräddade Bengtssons avslut från nära håll.

Skrek ut sin smärta

Ju längre halvleken led, desto mer tog Bajen över med 14 820 åskådare i ryggen. Efter 25 minuter hade hemmalaget en boll i mål som vinkades bort för offside. Strax före paus var det dags igen och den här gången godkändes målet. En hårt inåtskruvad hörna av Darijan Bojanic tog sig förbi röran av spelare inklusive målvakten Peter Abrahamsson.

Några minuter senare kom 2-0, ett självmål av Häckens mittback Franklin Tebo, efter ett snabbt och bra Hammarbyanfall.

BK Häckens motgångar var inte slut med det. Fem minuter in på andra halvlek skadades Bénie Traoré i en duell med Jepper Andersen. Anfallaren lämnade planen på bår med ett misstänkt benbrott efter att ha skrikit ut sin smärta över arenan. Andersen fick gult kort för den olyckliga sparken och ambulans kom till arenan för att ta hand om Traoré. Efter en halvtimmes behandling på plats kördes han till sjukhus.

Lagkaptenen Erik Friberg:

– Det är jättetråkigt, vi lider med honom. Sedan har man ju lärt sig att köra på. Men matchen var ju ”slut” då också, säger Friberg apropå att Häcken aldrig var nära komma tillbaka efter skadeavcbrottet.

– Matchen i stort är vi inte nöjda med, konstaterar Erik Friberg.

Exakt en timme in i matchen avgjorde Hammarby definitivt när de bröt bollen högt och Astrit Selmani spelade fram just Andersen som rullade in 3-0.

Med 20 minuter kvar byttes Alexander Jeremejeff in, årsdebut för Häckens anfallsstjärna, som dock inte hann utmärka sig.

– Han är precis tillbaka från skada. Idag kunde han spela max 20 minuter. Men det är glädjande att han är på gång och framöver kommer han att bli en viktig spelare för oss, säger tränaren Per-Mathias Högmo som även kunde glädjas åt att Samuel Gustafson närmar sig en comeback (19:e man itruppen i dag).

I fjärde tilläggsminuten sköt Hammarbys inhoppare Björn Paulsen det fjärde och sista målet för hemmalaget. Bajen är därmed klart för kvartsfinal som lottas under måndagskvällen.