BK Häcken utslaget – trots seger i returmötet mot Aberdeen

Inget mirakel. Ingen vändning. BK Häcken vann förvisso mot Aberdeen med 2–0 och gjorde en stark insats – men är ändå utslaget ur kvalet till Europa Conference League.
– Jag är stolt över killarna, säger tränare Per-Mathias Högmo.

|

Förlust 1–5 i Skottland förra veckan.

Det innebar brant uppförsbacke för BK Häcken mot Aberdeen i returen av den andra kvalomgången till Europa Conference League.

Häckens tränare Per-Mathias Högmo talade inför matchen i Göteborg om att det krävdes ett mirakel för att hans manskap skulle kunna vända på mötet, men att de naturligtvis trodde det var möjligt.

Och försökte gjorde i alla fall Häcken, riktigt bra till och med.

Efter två mål i andra halvlek på Bravida arena hade Hisingsklubben Aberdeen i gungning men ett rött kort på inhoppande Patrik Wålemark gjorde att jakten mattades av och så småningom dog.

Matchen som långa stunder inramades av hällregn slutade 2–0.

Något mirakel blev aldrig av. Det hade behövts ännu lite mer. 3–5 totalt och Europaäventyret är därmed över för Häcken för den här gången.

– Jag är väldigt stolt över spelarna, på sättet de genomförde matchen i dag. Det är i stor utsträckning så här jag vill se Häcken. Med ett aggressivt försvarsspel och ett bollförande lag som har högt tempo i spelet och intensitet i alla spelets faser, säger tränare Per-Mathias Högmo på presskonferensen efter slutsignalen.

– Killarna gav allt de kunde men det räckte inte hela vägen. Men vi kan ta med oss mycket positivt från den här insatsen.

Bengtsson: ”Kan ta med oss väldigt mycket”

Leo Bengtsson, som var företagsam matchen igenom och dessutom hittade nätet, håller med sin tränare.

– Vi ser att vi kan spela på den här nivån, framför allt här på hemmaplan. Vi bevisar att vilket lag som än kommer hit får det jäkligt tufft. I bortamatchen slarvade vi för mycket. Men nu vet vi inför fler Europamatcher att vi håller den här nivån, säger Bengtsson.

Och kanske kunde det ha blivit ännu mer spännande om hemmalaget hade fått utdelning tidigare. Det var inte långt borta att det redan efter en halv minuts spel hade rasslat till i nätet bakom bortamålvakten Joe Lewis.

Leo Bengtsson fick ett jätteläge först, men brände. Bénie Traore hämtade upp returen och drog till – men rakt i täck.

Aberdeen kom undan med andan i halsgropen där. Och gästerna, som i andra delen av första halvlek tog över och skapade några riktigt heta chanser, var pressade inledningsvis. Häcken, med en offensiv 4–3–3-uppställning, dundrade på för allt vad de kunde och efter fem minuter var det nära utdelning igen. Tobias Heintz med skottet. Bollen satt stenhårt i utsidan av stolpen.

Utdelningen för Häcken, som tvingades byta ut en skadad Alexander Jeremejeff precis före paus, uteblev dock.

0–0 efter 45 minuter.

Med en halvlek bortspelad var det tuffa utgångsläget som rådde inför avspark nu ännu svårare. Per-Mathias Högmo gjorde vad han kunde för att förändra.

Patrik Wålemark byttes in i paus.

Olsson tände hoppet

Och snart skulle hemmalaget få jubla.

Tobias Heintz klackade fram Martin Olsson som kyligt placerade in 1–0. Med desperation och vilja satte Häcken efter öppningsmålet sedan Aberdeen under press långa perioder.

När klockan började närma sig 70 rann Leo Bengtsson igenom. Yttern fälldes av målvakt Joe Lewis. Den efterföljande straffen tog Bengtsson själv hand om säkert. Lewis åt höger, bollen till vänster. 2–0.

Pulsen höjdes hos supportrarna på plats. Ännu mer hopp för gulsvart.

Det försvann dock snart. Matchen blev allt mer irriterad, korten haglade och för inbytte Wålemark blev det dubbla gula inom loppet av tre minuter. Med talangen utvisad tappade Häcken slagkraft.

Högmo: ”En ren filmning”

Beslutet att visa ut Wålemark väckte ilska i Häcken-lägret.

Framför allt var det inhopparens andra gula kort som rev upp känslor hos hemmalaget.

– Ett andra gult kort som aldrig skulle ha varit där. Det är en ren filmning, säger Högmo.

Han fortsätter:

– Det är ett katastrofalt domslut. Om man ska dela ut ett andra gult kort på så kort tid ska man vara riktigt säker på sin sak. Han har helt fel där och ödelägger matchen för oss.

BK Häcken får nu lägga fullt fokus på allsvenskan där Djurgården väntar härnäst.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–3–3) Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Tobias Carlsson, Johan Hammar, Martin Olsson (Oskar Sverrisson, 76) – Gustav Berggren (William Milovanovic, 80), Tobias Heintz (Samir Maarouf, 80), Alexander Faltsetas – Benie Traore (Patrik Wålemark, 46), Alexander Jeremejeff (Nasiru Mohammed, 40), Leo Bengtsson.