BK Häcken upp i serieledning efter Oscar Uddenäs hattrick mot Helsingborgs IF

lnga mål för Jeremejeff. Då klev Oscar Uddenäs, 19, fram istället.
Talangen gjorde hattrick i Häckens 5–0-kross mot Helsingborg.
– Han vaknade upp i sista stund innan han blev utbytt. Det var i grevens tid, säger tränaren Per Mathias Högmo.

ANNONS
|

Häcken var storfavorit på förhand, i måndagens möte med Helsingborg. Gästerna från Skåne vann visserligen mot Sundsvall i sin senaste match – och Häcken kommer från en lite tuffare tid med förlust mot Djurgården och kryss mot Elfsborg. Men i tabellen låg Häcken trea, med chans att gå upp i serieledning, medan HIF låg näst sist inför matchen.

Att Häcken var favorit syntes inte alls i början av matchen. Om något var det Helsingborg som började bäst. De kom till några bra lägen, skapade hörnor och hotade i djupled. Häcken hade svårt att få igång något anfallsspel.

Första 15 är de (Helsingborg) rätt duktiga och kommer igång bra, säger Oscar Uddenäs efter matchen.

ANNONS

Men han var aldrig orolig:

– Nej. Vi litar på varandra och vet att vi är starka fysiskt. Ju längre matcherna går desto starkare blir vi.

Så blev det. Hemmalaget fick igång passningsspelet och började hota allt mer. Med dryga halvtimmen spelad nådde Johan Hammar högst på en hörna från Samuel Gustafson, och 1–0 var ett faktum.

Det var Hammars första allsvenska mål den här säsongen.

– Det är skönt att sätta dit den. Det har varit nära nu några gånger. Jag får en boll precis i rätt yta, det är bara till att sätta dit den. Det var gött, sa målskytten till Discovery.

Tränaren Per Mathias Högmo var inte helt nöjd med första halvlek.

– Vi gjorde några taktiska justeringar och då blev det bättre. Men vi måste vara bättre i kantspelet. Där tycker jag att vi missade lite för mycket.

Talangens succé i andra

Det var just kantspelet som blev nyckeln för Häcken i början av andra halvlek.

För när Häcken gjorde 2–0 var det efter att Kristoffer Lund fick ett inspelsläge till vänster och slog bollen mot bortre stolpen. Där dök Oscar Uddenäs upp och stötte bollen, via HIF-målvakten Kalle Joelsson, in i mål.

Trots att det var 35 minuter kvar av matchen efter Uddenäs mål kändes det som spiken i kistan.

ANNONS

Än mer avgjort var det fem minuter senare, när Oscar Uddenäs var framme igen. Den här gången efter fint förarbete från Tomas Totland, som spelade fram Uddenäs i straffområdet. 19-åringen kunde enkelt placera in bollen vid bortre stolpen.

– Det blir en lättnad när man får in ett mål. Då blir det lättare att bara köra på. Sedan klaffade det. Alla målen var sådant vi har övat på, och idag funkade det, säger Uddenäs.

Men han var inte färdig där. I 69:e minuten fick Oscar Uddenäs bollen på högerkanten, väggade sig fram och passade till Mikkel Rygaard i mitten. Dansken chippade in bollen bakom backlinjen, Uddenäs tajmade löpningen perfekt och kunde sätta bollen stolpe in till 4–0.

Ett riktigt drömanfall.

– Jag trodde inte mina ögon när bollen gick perfekt från Mikkel (Rygaard) över backarna och landade vid mina fötter, så det var fint.

Högmos pik: ”I grevens tid”

Detta var Oscar Uddenäs första hattrick på seniornivå och nu är han uppe på totalt sju allsvenska mål.

– Det känns bra. Kul! Det här är något jag har utvecklat. Att när jag väl har avslutningslägen är det bara att bestämma sig och försöka smälla dit den.

Har du tagit till dig något från Jeremejeff där?

ANNONS

– Ja, alltså Jeremejeff kör väldigt mycket avslut efter träningar, och jag har börjat köra det lite mer. Det belönar sig.

Trots Oscar Uddenäs succé mot Helsingborg var hans tränare inte helt nöjd efteråt. Per Mathias Högmo berättar att han tänkte byta ut Oscar Uddenäs i början av andra halvlek.

– Oscar hade en sådär första halvlek. Han vaknade upp i sista stund innan han blev utbytt. Det var i grevens tid. Men då visar han klass och potential med sitt hattrick. Han har en spets att komma in i boxen. Första målet är precis det vi önskar, att han smyger in på andra stolpen. Sen i kombinationsspelet tycker jag att man kan se en utveckling. Efter att han haft en tuff period tycker jag att Oscar är på uppgång igen. Men jag förväntar mig ännu mer av honom.

19-åringen själv hade ingen aning om att han var nära att bytas ut innan målkavalkaden.

– Nä, jag kör bara mitt. Sen får Per-Mathias bestämma om jag ska vara kvar eller bli utbytt.

Forwardens första mål

Efter Uddenäs hattrick kändes resten av matchen som en transportsträcka till slutsignalen.

Men först skulle ytterligare en spelare få göra säsongens första mål. Nämligen Blair Turgott, som haft svårt att få dit bollen i nät tidigare under säsongen. Han fick ett inlägg från Kadir Hodzic och nickade mot mål. Kalle Joelsson i Helsingborgs mål räddade, men släppte retur och på sitt andra försök kunde Turgott sätta dit bollen med huvudet.

ANNONS

– Det är skönt att se. Jag tänker både på honom (Blair Turgott) och Hammar, som gör sina första mål. Vi har en toppmålskytt i Alex (Jeremejeff), men vi har även andra spelare som kan göra mål. Det är bra för laget. Idag gör Alex ett jättebra jobb på många andra sätt, genom att vara spelbar i uppspelsfasen och därmed ge utrymme för andra. Han tar jättekliv för varje match, säger Per Mathias Högmo.

5–0 blev alltså slutresultatet på Bravida arena och Häcken kunde konstatera att de återigen leder Allsvenskan.

Så startade Häcken (4–3–3)

Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Johan Hammar (86’ Franklin Tebo), Even Håvland, Kristoffer Lund (74’ Kadir Hodzic) – Mikkel Rygaard (83’ Erik Friberg), Samuel Gustafson, Simon Gustafson (83’ Amane Romeo) – Oscar Uddenäs (74’ Ibrahim Sadiq), Alexander Jeremejeff, Blair Turgott.

ANNONS