BK Häcken FF klart för semifinal i svenska cupen

Häcken är mellan två tuffa matcher i Champions League och flera spelade vilades i cupen-matchen mot Kristianstads DFF.
Trots det vann Häcken gruppfinalen med klara 7–2 efter dubbla tvåmålsskyttar och är klart för semifinal.

|

Mellan två tuffa och viktiga kvartsfinalmatcher mot PSG i Champions League skulle BK Häcken FF spela om en semifinal i svenska cupen. Under söndagen spelades gruppfinalen mot Kristianstads DFF och för Häckens del räckte det med en poäng för att säkra avancemang.

I och med det tuffa matchandet valde tränare Mak Lind att göra flera ändringar i laget från PSG-matchen i onsdags. Rosa Kafaji, Monica Jusu Bah och Filippa Curmark inledde alla på bänken och försvarsklippan Aivi Luik vilades helt och var inte med i truppen.

–Jag ska inte ljuga och säga att det är världens fräschaste ben i dag men samtidigt är det är en bra genomkörare inför torsdag (returen mot PSG), säger Josefine Rybrink i Aftonbladets sändning.

1–0 efter en och en halv minut

Trots rotationen i startelvan och de trötta benen fick Häcken en drömstart på Bravida arena. Jóhanna Fossdalsá Sørensen gav hemmalaget ledningen redan efter en och en halv minut efter att Häcken spelat sig igenom ett stillastående försvar. En kvart in i matchen var det förra veckans hattrick-skytt Felicia Schröder som tråcklade in 2–0.

Häcken ägde spelet och hade bud på fler mål men Kristianstad fick en gratisbiljett in i matchen. Efter en halvtimmes spel slarvade Jennifer Falk i Häcken-målet vid straffområdeslinjen om Hlín Eiríksdóttir kunde enkelt lägga in bollen till 2–1.

– Det är en helt okej första halvlek. Vi leder men det är lite slarvigt att släppa in i ett mål. Men jag tycker vi har hyfsat kontroll och gör en godkänd första halvlek, säger Josefine Rybrink i paus.

Nära 2–2

Inledningen av andra halvlek såg mindre kontrollerat ut.

Det var ett aggressivt KDFF som kom ut efter paus och efter bara några minuter hade det kunnat stå 2–2. Ett skott täcktes med minsta möjliga marginal utanför och Jennifer Falk gjorde en kvalificerad räddning på den efterföljande hörnan. En stund senare var det ribban som räddade Häcken och efter det var det nära självmål för hemmalaget.

Häcken redde ut stormen och 3–1 kom genom Anna Anvegård efter ett kliniskt avslut i den 66:e matchminuten. Några minuter senare tunnlade Monica Jusu Bah, som byttes in i till andra halvlek, Kristianstad-målvakten till 4–1 och matchen var avgjord.

– Mina medspelare sätter mig i bra lägen så att jag kommer till de här chanserna, säger Jusu Bah i sändningen.

Innan matchen var slut satte Jusu Bah 5–1, inbytta Rosa Kafaji 6–1 och Anna Anvegård 7–1. Kristianstad fick ett tröstmål till 7–2 men Häcken är klart för semifinal i svenska cupen.

Semifinalerna lottas på måndagen och spelas 30:e eller 31:a mars. Finalen spelas 1 maj. Övriga semifinal-lag är Hammarby, Piteå och Rosengård.