Här är tio bilder vi minns från mästerskapet i Qatar.

|
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Gianni Infantinos omtalade presskonferens

Att VM kom att hamna i just Qatar har diskuterats i åratal. Bland annat har Fifa-presidenten Gianni Infantino kritiserats hårt för sina band till nationer med bristande mänskliga rättigheter och för hur det gick till när mästerskapet gick till Qatar.

Inför premiären höll Infantino en presskonferens som blev omtalad.

Som svar på kritiken mot Qatar, där hundratals migrantarbetare har rapporterats döda i byggandet av arenorna och där homosexualitet är förbjudet, sa han:

– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar. Det finns saker i Qatar som inte funkar, som måste adresseras. Men den här moralkakan från västvärlden är så ensidig. Det är bara hyckleri.

Han sa också att han vet hur det är att bli diskriminerad eftersom han blev mobbad i skolan som barn.

– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig arabisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig handikappad. I dag känner jag mig som en gästarbetare, sa Infantino.

Kritiken lät inte vänta på sig efter den presskonferensen.

Kritiken mot Fifa och Gianni Infantino fortsatte när flera europeiska lag hotades med repressalier om en kaptensbindel i regnbågsfärger med texten ”One Love” på användes. Det gjorde att inget lag bar bindeln.
Bild: Natacha Pisarenko

Saudiarabiens skräll

Argentina gick in i turneringen som en av guldfavoriterna men åkte på en tung förlust direkt.

I den första gruppspelsmatchen väntade Saudiarabien och på förhand skulle Argentina bara springa hem segern. Men saudierna ville annat.

Lionel Messi gav Argentina ledningen på straff i första halvlek men efter paus gjorde Saudiarabien snabbt både 1–1 och 2–1. Resten av matchen blev dramatisk men Saudiarabien lyckades hålla tätt bakåt och vann matchen. En av VM-historiens största skrällar var ett faktum.

Argentina skulle dock resa sig och vinna gruppen och sedan avancera ända till final där man segrade efter makalöst drama.
Bild: Martin Meissner

Irans nationalsång

Under hösten har protesterna mot regimen rasat i Iran. Inför nationens VM-premiär mot England var en fråga om spelarna skulle sjunga med i nationalsången eller inte.

När nationalsången spelades på Khalifa Stadium förblev de iranska spelarna tysta, vilket sågs som en protest mot den sittande regimen.

I match två, mot Wales, sjöng dock spelarna med, till synes motvilligt.

Efter matchen har det rapporterades att spelarna hotats med repressalier mot sig själva och sina familjer om de inte sjöng med.

Iran förlorade premiären mot England men vann över Wales. I sista gruppspelsmatchen, mot USA, blev det förlust och Irans VM tog slut efter gruppspelet.
Bild: Petr David Josek

Målet som skickade ut Tyskland

När grupp E skulle avgöras blev det dramatiskt. Båda storlagen Spanien och Tyskland hade chans att både gå vidare att åka ur inför den sista omgången.

Spanien mötte Japan och Japan skrällde och vann – efter ett omdiskuterat mål. Var bollen över kortlinjen eller inte innan Kaoru Mitoma spelade fram Ao Tanaka som satte matchavgörande 2–1? VAR-rummet godkände målet men det blev en stor snackis efteråt, inte minst eftersom målet betydde att Tyskland åkte ur och Japan gick vidare, som gruppsegrare för Spanien.

Det var andra världsmästerskapet i rad där Tyskland fick lämna redan efter gruppspelet.

Japans resa tog slut i åttondelsfinal mot Kroatien.
Bild: Thanassis Stavrakis

Dramat mellan Argentina och Nederländerna

Kvartsfinalen mellan Argentina och Nederländerna blev en rysare. Argentina gjorde 1–0 i första halvlek och 2–0 en kvart från slutet. Då trodde de flesta att matchen var avgjord men den nederländska inhopparen Wout Weghorst ville annat. I den 83:e minuten reducerade han till 2–1 och i den 101:a (!) minuten, i matchens sista spark, kvitterade han på en stilig frisparksvariant.

Matchen, som var grinig och där det delades ut 16 gula kort, togs till förläning och fick sedan avgöras på straffar. Där fortsatte psykningarna och när Lautaro Martinez satte den avgörande straffen som tog Argentina till semifinal rusade de argentinska spelarna mot honom – samtidigt som de till synes hånade de besvikna nederländarna.

De irriterade känslorna fortsatte efter matchen där Lionel Messi och Wout Weghorst hamnade i ordbråk i den mixade zonen.
Bild: Frank Augstein

Kanes straffmiss

Förra sommaren gick England till EM-final och till VM i Qatar kom de engelska spelarna med stora förhoppningar och förväntningar på sina axlar.

Laget vann sin grupp och i åttondelsfinalen blev det en klar seger över Senegal.

I kvartsfinalen väntade regerande världsmästaren Frankrike och där blev det tuffare. Frankrike tog ledningen men den engelska kaptenen Harry Kane kvitterade på straff – innan Olivier Giroud satte 2–1 till fransmännen.

Med tio minuter kvar av matchen fick England straff på nytt och Harry Kane klev fram på igen med chans att kvittera och ta matchen till förlängning. Då sköt kaptenen över. Och en stund senare var Englands VM-äventyr slut.
Bild: Luca Bruno

Ronaldos tårar

Cristiano Ronaldo har varit en snackis hela hösten. Hans frostiga, och omskrivna, relation med Manchester United slutade i att kontraktet bröts – vilket meddelades bara dagar före Portugals VM-premiär.

Även under VM blev han en snackis. Dels för det han gjorde på planen och för att han blev bänkad men också för bilderna efter uttåget.

Portugal vann sin grupp och vann även sin åttondelsfinal. I kvartsfinalen tog det dock stopp mot skrällaget Marocko. En gråtande Ronaldo lämnade arenan och VM – och kanske de stora scenerna.

Var Ronaldos karriär fortsätter är oklart men han uppges vara nära spel i den saudiska ligan, och VM i Qatar kan mycket väl ha varit 37-åringens sista mästerskap.
Bild: Alessandra Tarantino

Neymar tröstas

Brasilien gick in i VM som en av guldfavoriterna och det började strålande. Laget vann de två inledande matcherna och var inför gruppavslutningen redan klart för slutspel. I åttondelsfinal blev det storseger över Sydkorea och jakten på guld gick vidare.

I kvartsfinalen tog det dock stopp. Matchen mot Kroatien gick till straffar och där drog kroaterna det längsta strået.

Efter uttåget var det förkrossade brasilianska spelare som sjönk ihop på planen, bland annat storstjärnan Neymar, som drömt om ett VM-guld med sitt Brasilien.

Neymar och flera andra spelar dröjde sig kvar på planen innan de lämnade och då kom en pojke i kroatisk tröja fram. Pojken var den kroatiska stjärnan Ivan Perišić son Leo och han ville ge en ledsen Neymar en kram.

Bilden spreds – och hyllades.

Historiska Marocko

Skrällaget Marocko ja. I en grupp med Kroatien och Belgien hade nog inte många trott att Marocko skulle ta sig vidare, framför allt inte som gruppsegrare. Men så blev det – och det var inte slut där.

I åttondelsfinal väntade Spanien och där vann Marocko efter straffläggning.

I kvartsfinal stod Portugal för motståndet och även där blev det en sensationell seger. Marocko tog sig som första afrikanska lag någonsin till semifinal. Dessutom med bara ett insläppt mål på vägen (ett självmål).

I semifinalen tog det dock stopp mot Frankrike och i bronsmatchen blev det förlust mot Kroatien. Men Marocko lämnar VM med en historisk fjärdeplats.
Bild: Manu Fernandez

Messi fick sitt guld

VM-final mellan Argentina och Frankrike. Ett närmast osannolikt drama. Ovisst på förhand men Argentina visade direkt vad som gällde. 2–0 efter första halvlek och Frankrike hade inte haft mycket att sätta emot. Efter paus presenterade sig Kylian Mbappé. Han satte 2–1 i 80:e minuten, 2–2 i 81.a. I förlängningen gjorde Messi och Mbappé varsitt mål. Straffar avgjorde och där var det Argentina som fick jubla.

I sin sista VM-match i karriären, en galen final, fick Lionel Messi, världens bästa fotbollsspelare, göra mål, vinna och lyfta pokalen som världsmästare. Till slut.