IFK Göteborg förlorade sin fjärde raka allsvenska match mot Elfsborg och lagkapten Marcus Berg visades ut efter dubbla protester.
Trots en blåvit drömstart kunde boråsarna vända på tillställningen och gå om rivalen i tabellen.
– Utifrån hur Berg berättar om situationen tycker jag att det känns larvigt att ta ett rött kort, säger Mikael Stahre.

|

Den 24:e allsvenska omgången fullbordades på Gamla Ullevi under måndagskvällen med ett intressant möte mellan IFK Göteborg och Elfsborg.

Två lag med blandade säsonger där det på förhand endast skiljde tre poäng i tabellen. Och det var bortalaget som skulle dra det längsta strået i höstmörkret efter att ha vänt på matchen i den första halvleken.

Drömstart förvandlades till mardröm

Rivalmötet inleddes intensivt där Elfsborg fixade fram en frispark vid IFK Göteborgs hörnflagga omgående. Bara fem minuter senare skulle matchens första stora målchans dyka upp när Simon Thern, tämligen fri mitt framför mål, prickade ett bortaben ut till hörna.

Men det dröjde inte länge innan matchens första mål skulle falla.

Ett vasst Emil Salomonsson-inlägg på frispark skarvades vidare mot den bortre stolpen av Marcus Berg där Gustav Svensson dök upp och nickade in ledningsmålet för hemmalaget. 35-åringens första mål sedan återkomsten förra sommaren.

Den händelserika halvleken hade samtidigt bara börjat.

Berg fick först ett bra volleyläge framför mål som seglade en bit över ribban innan Elfsborg minuterna senare ropade på straff.

Alexander Bernhardsson hade gjorts ner av Simon Thern, men domare Kristoffer Karlsson friade efter att bollen runnit ut till inspark och kontakten ansetts vara för liten.

Det var inte sista gången som Bernhardsson skulle stå i händelsernas centrum i den här matchen.

Yttermittfältaren tog sig nämligen kort därefter loss på högerkanten och spelade in till succéspelaren Michael Baidoo som kyligt placerade in bollen till höger om Warner Hahn. Mittfältarens femte mål på fyra de fyra senaste matcherna.

Efter ett par situationer med heta känslor, där en resulterade i tre gula kort (ett på Berg för protest) på en gång, var det Blåvitts tur att ropa på straff efter att Berg gått ner i Elfsborgs straffområde. Anfallaren gjordes till synes ner av boråsarnas Leo Väisänen, men domare Kristoffer Karlsson friade till de blåvitas stora frustration.

– Är han först på bollen där, vilket är svårt att se fast vi har mycket repriser, då är det en solklar straff. Jag tror att han (domaren) är osäker på om han (Berg) är först eller inte. Men är han först är det straff, sa Discovery plus-experten Alexander Axén i halvtidspausen.

I stället skulle Elfsborg och Bernhardsson straffa Blåvitt igen. 24-åringen stal bollen från Thern som slarvade utanför eget straffområde och avslutade mot det bortre krysset. Warner Hahn stod för en kanonräddning, men bollen seglade upp i luften och studsade retsamt in i målet framför en jagande Blåvitt-målvakt.

Berg visades ut efter protester

I paus valde IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre att byta ut Hosam Aiesh till förmån för Sebastian Eriksson för att försöka vinna kampen på det centrala mittfältet. Något som gav viss effekt åtminstone inledningsvis.

Den andra halvleken var inledningsvis även den jämn och bestod av mer kamp och ett lägre bolltempo, vilket spelade bortalaget väl i händerna.

I mitten av den andra halvleken skulle det däremot hetta till ordentligt.

Gustaf Norlin tog sig in i Elfsborgs straffområde och försökte spela in bollen mot mitten, men den letade sig i stället ut för linjen. Domare Kristoffer Karlsson blåste för inspark, vilket fick Blåvitts lagkapten Marcus Berg att protestera högljutt, och tilldelas sitt andra gula kort.

– Marcus försäkrar om att han inte säger något i den grövre kategorin, han är en högst professionell spelare, men det är upp till domarens uppfattning. Utifrån hur han (Berg) berättar om situationen tycker jag att det känns larvigt att ta ett rött kort, men jag är högst subjektiv, säger Mikael Stahre om situationen.

Efter utvisningen var det upprört på planen och på läktarna på Gamla Ullevi och det kastades föremål in på planen.Domare Karlsson valde att avbryta matchen under en kort period innan den återupptogs.

Kaptenens utvisning blev ett tungt slag för IFK Göteborgs kvitteringsjakt och laget kunde inte hämta sig från det.

Noah Söderberg kunde dessutom göra 1–3 precis innan slutsignalen.

– I andra halvlek dominerade vi och kvitteringen hängde i luften fram till utvisningen. Men vi blev för tandlösa när vi var en man kort. Elfsborg vann rättvist, om än knappt, säger Mikael Stahre.

Blåvitt-tränaren fortsätter:

– Matchen är jämn och intensiteten är bra. Men vi blir för passiva. Vi är inte tillräckligt självklara med bollen, samt att motståndaren är bra.

Resultatet innebär Blåvitts tredje raka förlust samtidigt som Elfsborg nu går om i tabellen på målskillnad.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–3–3) Warner Hahn – Emil Salomonsson, Calle Johansson, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Gustav Svensson, Simon Thern, Hussein Carneil – Hosam Aiesh, Marcus Berg, Gustaf Norlin