Allt arbete mot matchfixning pausas – personal förflyttas till arbetet mot gängkriminalitet

Polisens riktade verksamhet mot idrottsrelaterad brottslighet pausas på obestämd tid. Flera pågående utredningar påverkas.
– Vi omdirigeras med anledning av det akuta läget med gängkriminaliteten, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare till GP.

ANNONS
|

Beslutet är taget av polismyndigheten i Stockholms län. Det får tydliga konsekvenser. Fredrik Gårdare, chefen för aktionsgruppen mot idrottsrelaterad brottslighet, håller just nu på att informera Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och andra specialidrottsförbund att den riktade verksamheten har pausats på obestämd tid.

Gårdare ger ett konkret exempel.

– En allsvensk förening ringde mig i går. Jag vet inte vad de ville, för jag kunde bara hänvisa de vidare till NOA som har helhetsansvaret för idrotten. Vi har inte den möjligheten nu.

Anledningen är alltså den eskalerande situationen med gängkriminaliteten, enligt Fredrik Gårdare vars hela styrka på 6-8 tjänster nu förflyttas för att utreda mord, mordförsök och sprängningar.

ANNONS

Rött läge – gånger två

– Det är rött läge vad gäller mordutredare och analytiker. Det har staplats så många ouppklarade fall på hög att arbetsmiljön riskerar att bli ohanterlig och personalen går in i väggen.

– Det är också rött läge ute på gatorna. Vi ser en dominoeffekt på många olika ställen i landet. Det kommer att skjutas mer, och fler kommer att bli dödade och utomstående riskerar att bli skadade.

Fredrik Gårdare har arbetat mot idrottsrelaterad brottslighet sedan 2017. Dessförinnan mot gängkriminalitet sedan 1994.

– Vi har haft tuffa lägen i Sverige med hårt slitna mordutredare tidigare. Bland annat när mc-gängen slogs. Men tittar du på hela samhällsbilden är det just nu ett sämre läge än det någonsin varit, säger Fredrik Gårdare.

Det får stora konsekvenser för svensk idrott när allt riktat arbete nu pausas. Tills vidare får anmälningar om matchfixning och spelfuskbrott hanteras av berörda regioner, och mutbrott av NOA, Nationella operativa avdelningen.

När kan ni återgå till arbetet mot idrottsrelaterad brottslighet?

– Det här är inget som kommer lösa sig på någon månad. Läget måste bli bättre först. Men vi kommer att komma tillbaka. Matchfixningsnätverken kan inte skåla i champagne i kväll, avslutar Fredrik Gårdare.

Fakta: Här är några av utredningarna som påverkas

* Misstänkt spelfuskbrott runt Gais-matcher:

– Den avslutas i samråd med åklagaren som inte kan gå vidare. Vi har en klar bild av vad som hänt, men delvis utifrån den uppkomna situationen med gängkriminaliteten kan vi inte lägga den tid och kraft som behövs kring det aktuella matchfixningsnätverket. Kommer det in ny information kan utredningen återupptas, säger Fredrik Gårdare.

* Misstänkt utpressning och spelfuskbrott runt Norrbys-matcher:

– Förundersökningen pausas. Vad som händer får vi återkomma till, säger Fredrik Gårdare.

* Förundersökning kring agent med kopplingar till landslagsspelare:

– Vårt samarbete med Ekobrottsmyndigheten i väst pausas eftersom vi inte har några åklagardirektiv där, säger Fredrik Gårdare.

* Spelfuskfallet kring den tidigare allsvenska stjärnan som friades i Malmö tingsrätt:

– Ärendet är överklagat och vi har åklagardirektiv där som vi får försöka jobba vidare med på övertid, säger Fredrik Gårdare.

ANNONS