Alexander Jeremejeff stor hjälte för Häcken mot AIK

En av försäsongens iskallaste anfallare.
Då slog Alexander Jeremejeff till direkt i premiären.
Tre mål (!) och en assist när BK Häcken besegrade AIK med 4–2.
Sedan blev han utbytt och lämnade arenan med misstänkt magsjuka.
– Jag hann inte prata med honom, han fick problem med magen och vi skickade hem honom direkt, säger tränare Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

6 117 åskådare på Bravida Arena. Ny inmarsch signerad Ida Redig (”Från Hisingen till framtiden”). Två fullsatta klacksektioner, varav ett jättelikt AIK-bortafölje.

Inramningen var maffig när allsvenskan 2022 sparkade igång i Göteborg. Och för Häckenfansen och Alexander Jeremejeff var det bara början på en minnesvärd kväll.

BK Häcken fick en drömstart med två snabba mål av Jeremejeff, anfallaren som knappt spelat under försäsongen. I andra halvlek gjorde han ytterligare ett mål samt stod för en assist när Häcken bjöd Gnaget på en ordentlig premiärchock. Segern kunde varit större, men siffrorna stannade vid 4–2.

Matchinledningen var jämn, men med ett tydligt övertag för hemmalaget. Efter tio minuter utmanade pigge nyförvärvet Oscar Uddenäs till höger, fälldes av Erick Otieno och domaren Andreas Ekberg pekade på straffpunkten.

ANNONS

Alexander Jeremejeff gjorde inget misstag utan placerade in 1-0 till BK Häcken mitt framför den stora bortaklacken.

Om Häcken drog sig tillbaka efter det?

Inte alls?

Knappt fem minuter senare gjorde Jeremejeff sitt andra mål för kvällen. Den här gången nickade han in en retur i samband med en hörna.

Fjolårstvåan var i chock

Ytterligare en minut senare var det nära 3–0, men Kristoffer Nordfeldt räddade Mikkel Rygaards välplacerade skott.

AIK – fjolårets tvåa och en favoriterna till att utmana Malmö FF om guldet – var i chock på planen. De hade svårt att få fast bollen offensivt, anfallen blev korta samtidigt som Häcken spelade sig igenom deras tidiga press. Gnaget hämtade sig, men bara tillfälligt, när Nabil Bahoui nickade in en hörna till 2–1.

Alexander Jeremejeff, som även drog på sig en varning efter ett bråk med Alexander Milosevic, var nöjd i halvtidsintervjun i tv:

– Det är skönt. Jag var knappt med på försäsongen, men har fått trampa igång de sista veckorna. Det känns lite tungt och rostigt personligen, men jag tycker att laget ser väldigt bra ut.

Om de gula kortet sa Jeremejeff:

– Det är känslor, det är fotboll. Det är sådant som händer.

Tio minuter in på andra halvlek höll sig anfallaren framme på nytt. Den här gången styrde han Leo Bengtssons inspel med klacken vidare till Oscar Uddenäs som petade in 3–1 vid bortre stolpen framför den jublande hemmaklacken.

ANNONS

AIK var ett slaget lag, men Alexander Jeremejeff var inte klar. En halvtimme från slutet placerade han in sitt tredje mål i fritt läge och premiärsegern ett faktum. Till sist 4–2 efter att AIK:s Yasin Ayari reducerat.

Jeremejeff misstänkt magsjuk

Efteråt lämnade Alexander Jeremejeff snabbt Bravida med misstänkt magsjuka (flera andra Häckenspelare har insjuknat senaste dagarna, dock inte i magsjuka).

På presskonferensen hyllades Jeremejeff av tränaren Per-Mathias Högmo.

– Jag hann inte prata med honom, han fick problem med magen och vi skickade hem honom direkt eftersom vi haft sjukdom (Tomas Totland, Franklin Tebo och Erik Friberg är sjuka, feber/förkylningssymtom) i truppen. Men en anfallare kan ju inte få en bättre start än att göra tre mål i premiären. Sedan gjorde han också mycket annat bra med assist plus att han är involverad i flera chanser, säger Högmo.

Leo Bengtsson:

– Han hade lite ont i magen bara. Han behövde åka hem och vila lite.

Jeremejeff var faktiskt inte ens inne i omklädningsrummet och firade segern.

– Han stack direkt, men det var inget allvarligt alls. Det var lugnt, säger Leo Bengtsson.

Vad säger du om hans match?

– Det är exakt det här man har Alexander Jeremejeff till. Han är på rätt plats vid rätt tidpunkt hela tiden och petar in bollar. Bra i spelet också. Vinner bollar, spelar ner, spelar fint.

ANNONS

Bengtsson tillägger:

– Han har legat lite lågt under försäsongen. Sedan spelade han förra helgen mot Vålerengen. Såg bra ut. Sedan har han väl sparat målskyttet till i dag, det tackar vi för.

Per-Mathias Högmo igen. Under presskonferensen riktade han sig direkt till hemmafansen:

– Jag vill säga tusen tack till alla våra supportrar som stöttade oss idag. Vi håller på att bygga upp en stark supporterkultur här på Hisingen.

AIK och deras 3 000 man stora bortafölje fick åka hem till Stockholm utan poäng medan segerfesten kunde sätta igång på allvar på Hisingen.

– Jag måste gå till mig själv för att se hur det kunde bli så här. Jag måste ner i gruvan för att analysera vad vi gjorde för fel. Vi gör inte alls någon bra prestation idag, suckade AIK:s tränare Bartosz Grzelak på presskonferensen.

BK Häcken (4-3-3)

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafsson (Alexander Faltsetas, 89), Gustav Berggren, Mikkel Rygaard (Lars Olden Larsen, 71) – Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff (Ibrahim Sadiq, 75), Leo Bengtsson.

ANNONS