Larry Nassar dömdes till ett långt fängelsestraff för sina handlingar.
Larry Nassar dömdes till ett långt fängelsestraff för sina handlingar. Bild: Cory Morse

Förbundets plan – 2 miljarder till offren

En grupp gymnaster utnyttjades sexuellt av landslagsläkaren Larry Nassar som dömts till en långt fängelsestraff. Nu kommer BBC med uppgifter om att det amerikanska gymnastikförbundet planerar att betala två miljarder kronor till offren.

ANNONS
|

Landslagsläkaren för det amerikanska gymnastikförbundet dömdes till fängelse i 40 till 175 år för drygt två år sedan för att ha sexuellt utnyttjat 265 kvinnor under sin tid i landslaget och på Michigan State University.

Han dömdes även för barnpornografibrott.

– Det är en ära för mig att döma dig eftersom du aldrig någonsin igen förtjänar att befinna dig utanför ett fängelse. Var du än rör dig drabbas de mest sårbara av din skada, sa domaren Rosemarie Aquilina i rättssalen.

Sedan tidigare har Michigan State University accepterat att betala ut 4,4 miljarder kronor som skadestånd till Larry Nassars offer.

Letar överenskommelse

– Vi beklagar verkligen vad offren och deras familjer har behövt att gå igenom och vi beundrar det modet som krävts för att de ska våga berätta om sina upplevelser. Det kommer behövas en förändring på vår campus och i vårat samhälle för att öka medvetenheten kring sexuella övergrepp och hur man motverkar dem, sa man i ett uttalande.

ANNONS

Nu går BBC ut med uppgifter om att det amerikanska gymnastikförbundet planerar att betala ut 215 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär två miljarder kronor, till den utsatta gruppen.

"Även om vi ännu inte har en överenskommelse med kommittén som representerar offren så hoppas vi nå en överenskommelse”, säger Li Li Leung, ordförande i det amerikanske gymnastikförbundet, enligt BBC.

ANNONS