Flera eritreaner försvann efter VM – nu återfunna

Efter VM försvann flera eritreanska friidrottare. Nu har de återfunnits, meddelar Eritreas friidrottsförbund. Polisen har avslutat ärendet.

ANNONS
|

Det är inte en ovanlighet att aktiva försvinner efter att mästerskap avslutats. Vid handbolls-VM i december rapporterades det att fyra spelare från Kamerun och en från Iran försvunnit från sina respektive landslag.

Shaghayegh Bapiri från Iran talade sedan ut i en videointervju om beslutet, där hon berättade att hon skulle söka asyl på annat håll.

– Jag hoppas att kvinnor i mitt hemland inte ska ses som andraklassens medborgare. De ska inte tvingas göra saker de inte vill, sa hon.

Utom fara

I samband med friidrotts-VM i amerikanska Eugene hände det igen. Flera aktiva från Eritrea gick inte att hitta vid hemresan. Den mest kände Yemane Haileselassie, som nått framstående resultat i två olympiska spel, och slutade sjua på 3 000 meter hinder på VM.

ANNONS

Nu meddelar Eritreas friidrottsförbund, enligt The Register-Guard, att fem utövare återfunnits. Friidrottarna ska vara utom fara, och inom kort återansluta till landslaget och dess aktiviteter.

I samma veva meddelar polisen i Oregon att man avslutat ärendet.

LÄS MER:Flickvännen i tårar – så hyllas Armand Duplantis

LÄS MER:Bergqvist om medaljläget: "Hoppats på fler"

LÄS MER:VM-guld för Duplantis – sätter nytt världsrekord

ANNONS