Byggherren Jon Dahl Tomasson – Sveriges förbundskapten – höll presskonferens under tisdagen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf och Alexander Isak.
Byggherren Jon Dahl Tomasson – Sveriges förbundskapten – höll presskonferens under tisdagen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf och Alexander Isak. Bild: Daniel Nilsson/TT

"En byggarbetsplats är inte alltid vacker"

Ursäkta röran, vi bygger om.
Den danske arkitekten Jon Dahl Tomasson vill ge Sveriges fotbollslandslag en internationell stil.
– Vi är under ombyggnation och en byggarbetsplats är inte alltid vacker, säger förbundskaptenen.

ANNONS

Efter 2–5-smällen mot världsnationen Portugal i Guimarães och 1–0-segern mot Albanien på Friends arena i mars fortsätter herrlandslaget sin resa under det som fotbollsförbundet har döpt till den "nya eran".

– Förväntningarna är alltid att vinna, men ett uppdrag är att bygga ett internationellt sätt att spela fotboll och försöka implementera det över tid, säger förbundskapten Jon Dahl Tomasson på en presskonferens i Malmö.

Isak centralt?

Första testet den här samlingen är Danmark på ett utsålt Parken i Köpenhamn (drygt 38 000 åskådare) på onsdagskvällen. På lördag väntar Serbien på Friends arena i Solna i nästa träningslandskamp.

Tidigare under veckan sade Tomasson att han ser Alexander Isak som en av de "bästa i världen på djupledslöpningar". Innebär det att Newcastleanfallaren Alexander Isak – trea i Premier Leagues skytteliga på 21 mål – får chansen centralt i anfallet snarare än på en kant?

ANNONS

– Det får vi se. Som vi vet kan jag ska spela på olika positioner, det är klart att centralt är ett av alternativen, säger Isak själv under presskonferensen.

– I grunden är jag en nia, det är där jag spelar varje match i Newcastle. Nu är det här landslaget och då handlar om att få ut det bästa laget.

Tomasson vill inte avslöja exakt vilken position Isak får utan menar att anfallaren kan vara på alla offensiva ytor under en match.

– Han är en smart spelare och smarta spelare vet alltid vart de ska löpa, säger dansken.

Hur långt har då det "nya landslaget" kommit i processen?

– Det är klart att det inte är perfekt än, säger lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf.

Träningarna på betongklumpen Malmö stadion och förlägret i Stockholmsområdet har varit betydelsefulla, säger Manchester United-spelaren.

– Även om vi bara har haft en samling innan så tycker jag att vi har kommit en del på vägen. Sedan är det upp till bevis ute på planen mot Danmark och Serbien, men på träningarna har det sett väldigt bra ut.

Ett flexibelt system

Högerbacken Emil Krafth avslöjar att det har tränats på såväl tre- som fyrbackslinjer.

– Vi har byggt upp spelet i en "trea", men när vi försvarar oss är det väl en "fyra". Han (Tomasson) har varit väldigt öppen med att vara flexibel beroende på hur matchen går, säger Newcastleförsvararen.

ANNONS

Ett mer flexibelt system är kanske inte direkt det som ett blågult herrlandslag i fotboll har varit mest känt för tidigare.

– Man har varit van i landslaget att spela med en fyrbackslinje hela tiden, säger Krafth.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf och Alexander Isak.
Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf och Alexander Isak. Bild: Daniel Nilsson/TT

Fakta: Landskamper under 2024

Herrlandslagets landskamper under 2024 – under nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons ledning:

Träningslandskamper:

21 mars: Portugal (borta) 2–5.

24 mars: Albanien (hemma) 1–0.

5 juni: Danmark (b).

8 juni: Serbien (h).

Nations League, C-divisionen:

5 september: Azerbajdzjan (b).

8 september: Estland (h).

11 oktober: Slovakien (h).

14 oktober: Estland (b).

16 november: Slovakien (h).

19 november: Azerbajdzjan (h).

ANNONS