Ekholm om kroppsfixeringen: ”Tufft att bli bedömd”

Helena Ekholm, 36, vann VM-guld i skidskytte. Nu berättar hon om ångesten över kroppsfixeringen inom idrotten.
– Det är tufft att bli bedömd på det sättet, säger hon till Expressen.

ANNONS
|

Flera kvinnliga idrottare har öppet pratat om hur de bedömts efter sitt utseende och att det finns en utbredd kroppsfixering kring kvinnliga idrottare. Friidrottaren, Moa Hjelmer, öppnade upp på Instagram.

"Man skall se atletisk ut oavsett vilket sport man utövar på elitnivå." Jaså? Ja här har ni iallafall en j*vligt snabb och elitidrottande kropp som också hänger och flänger i svängarna", skrev hon då.

För GP utvecklade hon sina tankar.

– Jag har alltid haft lite mer underhudsfett och aldrig sett ut att ha massa muskler eller sett ut så som man kanske tror att en elitidrottare ska se ut. Och det har jag absolut fått höra, att jag inte är stark och vältränad nog för att vara på den nivå jag är. Mina resultat ses inte som tillräckligt, man tänker att det måste varit tur när man ser ut som jag, sa hon då.

ANNONS

Tidigare skidskytten, Helena Ekholm, berättar även hon nu om kroppsfixeringen.

– Det fanns på min tid också. Men jag tror att det är ännu tuffare för de som är aktiva i dag. I och med sociala medier är det lätt att kommentera hur någon ser ut, säger Ekholm till Expressen och berättar även om att hon flera gånger själv fick kommentarer för sin kropp.

– Det hände mer än en gång att okända människor kunde kommentera hur jag såg ut.

Hon berättar även om hur hon flera gånger fick olika kommentarer i mataffären beroende på vad hon plockade ned i korgen.

– Jag kanske hade tränat 30 timmar på en vecka och så stod jag på lördagskvällen och plockade ihop en godispåse. Då kunde det komma fram någon och säga ”får du verkligen äta det där?”. Det var en hemsk upplevelse som satte spår.

ANNONS