Hockey Canada har skrivit ett öppet brev. Genrebild.
Hockey Canada har skrivit ett öppet brev. Genrebild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Efter kritiken – utredningen återupptas

Det kanadensiska ishockeyförbundet, Hockey Canada, har valt att återuppta den utredning som avslutats kring ett sexuellt ofredande av en ung kvinna som ska ha utförts av landets JVM-lag 2018. "Vi vet att ni är arga och besvikna på Hockey Canada – med rätta." skriver förbundet i ett öppet brev till Kanadas befolkning.

ANNONS

Kanadas regering och huvudsponsorn Scotia Bank har kommit med svidande kritik mot Hockey Canada för hur man hanterat ärendet och för den machokultur som råder inom kanadensisk ishockey.

I ett öppet brev till den kanadensiska befolkningen ber nu förbundet om ursäkt.

"Vi har hört från kanadensare, spelare, deras familjer, fans, sponsorer och de som påverkats av vad som hände 2018. Vi vet att ni är arga och besvikna på Hockey Canada – med rätta."

Vi vet att vi inte har gjort tillräckligt för att ta itu med agerandet av vissa medlemmar i 2018 års juniorlandslag, eller för att stoppa kulturen av giftigt beteende i vårt spel.

ANNONS

"För det ber vi oreserverat om ursäkt.", skriver man.

I brevet listar Hockey Canada en rad åtgärder för att få tillbaka folkets förtroende. En av dem är att återuppta utredningen av händelserna 2018.

Den eventuella spelare som inte samarbetar med utredningen kommer att stängas av från alla förbundets serier och evenemang med omedelbar verkan.

"Utredningen, när den är avslutad, kommer att hänvisas till en oberoende dömande panel av nuvarande och tidigare domare som kommer att fastställa lämpliga konsekvenser, vilket kan inkludera ett livstidsförbud från Hockey Canada-aktiviteter, på och utanför isen. Vi erkänner den unga kvinnans mod och respekterar hennes beslut att delta i utredningen på det sätt hon väljer."

ANNONS