Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais blev en mardröm för gaisaren Henrik Darell

Henrik Darell har varit gaisare sedan 1982 – men nu tänker han aldrig mer gå på en match. Under halvtid i derbyt mot IFK Göteborg tog sig en grupp maskerade personer upp på läktaren och tände bengaler, men ingen säkerhetspersonal syntes till, berättar han.
– Jag ville bara gå därifrån, men vågade inte ens det, säger Henrik Darell.

ANNONS
|

Måndagens derby mellan IFK Göteborg och Gais pausades under 45 minuter efter att bengaler tänts och ett knallskott kastats.

Henrik Darell har varit gaisare i över 40 år, men aldrig varit med om en liknande situation som under gårdagens derby, berättar han. Han var på plats med sin dotter och svärson.

– I början var det helt fantastiskt, det är jätteroligt. Det har varit så kul att följa Gais nu när det gått så bra, säger han.

Såg ingen säkerhetspersonal

Men i halvtid ändrades stämningen tvärt, berättar Henrik Darell.

– Det kommer upp en hög maskerade grabbar med skit i nävarna, bengaler och hinkar med sand i. Hur kan de få in detta? Jag kollade mig omkring efter säkerhetspersonal och undrade var de var någonstans? Det fanns ingen jag kunde säga till.

ANNONS

Bengalerna tändes och Henrik fick ta skydd i sin jacka.

– Alltså den här röken... Jag har gjort lumpen och jag kan säga att det är som att vara i krig. Man ser inte sin hand en gång, röken är så tät.

Finns det ingen personal som kan hjälpa en i närheten vågar man ingenting.

Han ropade på den maskerade gruppen.

– Tyvärr kan jag inte hålla käften så jag gapade på dem: ”ge er av det är inte det här vi ska hålla på med”, men de tog inte in det. Till slut kände jag att jag måste få ner min puls, jag har problem med hjärtat, så jag satte mig ner igen.

– Jag ville egentligen bara gå därifrån, men vågade inte ens det. Finns det ingen personal som kan hjälpa en i närheten vågar man ingenting.

Går aldrig på match igen

När röken försvann syntes inte gruppen till längre. I åttionde minuten fick Henrik och hans sällskap till slut nog och gick hem. Vid utgången stötte han på tre vakter.

På väg mot bilen tog Henrik av sig sin Gais-keps.

– Jag var så besviken. Det här var sista gången jag gick på fotboll.

Mer säkerhetspersonal än andra matcher

Arrangör för gårdagens derby var IFK Göteborg, där är Jonas Arlmark säkerhetschef. Han skriver i ett mejl till GP att han inte delar Henrik Darells bild av för lite säkerhetspersonal.

ANNONS

”Vi har haft mer bemanning än på någon annan match denna säsong och hög synlighet vid varje läktare inför, under och efter matchen”.

Han skriver fortsatt att samtliga som använder pyroteknik är maskerade – och att det sker under skynken på läktaren för att minimera risken för igenkänning.

”Personerna där under är oftast likadant klädda och byter om och maskerar sig inför en ordningsstörning. Hinkarna med sand är standard på svenska arenor. På Gamla Ullevi är det Got Event som tillhandahåller den utrustningen. Den är ett måste för att snabbt kunna släcka pyroteknikpjäserna”, skriver Jonas Arlmark, säkerhetschef på IFK.

Beklagar upplevelsen

Han tycker det är beklagligt att Henrik Darell inte vill gå på någon mer match – och välkomnar honom till Kamratgården för att diskutera hur de arbetar med säkerhetsfrågor.

”Vi hoppas att en dålig upplevelse för honom inte ska leda till att hans intresse för fotbollen försvinner. Vi gör gärna vad vi kan för att han ska vilja återvända igen”, skriver Jonas Arlmark i mejlet.

Tar avstånd från pyroteknik

Szofia Jakobsson, kommunikationsansvarig för Gais, berättar att de var med i dialogen gällande säkerheten inför matchen. Även hon beklagar Henriks upplevelse.

– Som förening tar vi tydligt avstånd från alla former av otillåten pyroteknik oavsett om det är vårt egna arrangemang eller inte. Och det är vi tydliga med. Det är väldigt beklagligt att det finns dem som inte känner sig trygga med att gå på fotboll, säger hon.

ANNONS

– Det vi står fast vid är att vi alltid jobbar för att man ska vara trygg, säger Szofia Jakobsson.

LÄS MER:Senaste nytt från GP:s fotbollsbevakning

LÄS MER:Långt avbrott i derbyt på grund av knallskott

ANNONS