Därför valde Australien att utvisa Novak Djokovic

Australien valde att utvisa tennisstjärnan Novak Djokovic i rädsla över att hans närvaro skulle leda till demonstrationer mot vaccinering, det rapporterar CNN. ”En ikonisk världsstjärna inom tennis kan påverka personer i alla åldrar”, står det i domen enligt kanalen.

ANNONS
|

Det var i söndags som det slutgiltiga beskedet från den federala domstolen i Australien kom: Novak Djokovic, som inte har vaccinerat sig mot covid-19, visades ut ur landet.

Därmed sattes punkt för en långdragen soppa som började med att serben nekades visum till landet. Därmed blev det inget deltagande i Australian Open för världsettan som var ”extremt besviken” efter beslutet.

LÄS MER:Djokovics företag tar fram covidmedicin

Nu väljer de tre domarna som, enhälligt, fattade beslutet att utvisa Djokovic att berätta vad det var som låg till grund domen.

Enligt amerikanska CNN berättar domarna i ett uttalande att man var rädda för att Novak Djokovic skulle ”utgöra en risk för folkhälsa och ordning”. Bland annat var man oroliga för att Djokovic närvaro i landet skulle kunna leda till demonstrationer mot vaccinering – vilket i sin tur skulle kunna leda till ökad smitta i landet.

ANNONS

”En ikonisk världsstjärna inom tennis kan påverka personer i alla åldrar, men kanske främst unga och påverkbara, till att efterlikna honom. Det är inte fantasifullt; det behövs inga bevis”, står det i domen.

Stöttas av Serbiens premiärminister

Hela Novak Djokovic-historian har rört upp känslor på många olika håll.

Vissa ställer sig bakom Australiens beslut och tycker att det var rätt att visa ut superstjärnan – andra, bland annat Serbiens premiärminister Ana Brnabic, väljer att backa Djokovic.

– Han stöttar vaccinering av de som vill bli vaccinerade. Så jag ser inte honom som en ”anti-vaxxer”, har hon sagt.

ANNONS