Beskedet: Melker Svärd Jacobsson petas från OS

Han har kämpat sig igenom skador, depression och tvivel – och har genom rankingen kvalat in till OS i Tokyo.
Men SOK säger nu definitivt nej – och Melker Svärd Jacobssons dröm har gått i tusen bitar.
– Det är jättetungt nu, säger han.

ANNONS
|

Melker Svärd Jacobsson slog igenom som junior och hoppade vid 17 års ålder högst i världen. Sedan följde flera år med skadebesvär, men inför OS-året 2016 var hoppet om framgångar tillbaka. Den sommaren hoppade han 5,70, vilket gjorde honom till en medaljkandidat – men så kom en ny skada och Melker Svärd Jacobsson missade spelen i Rio.

Då rasade tillvaron.

Han har för GP berättat om det svarta hål han föll ner i, och om depressionen som det tog flera år att återhämta sig från. Men Svärd Jacobsson kämpade sig tillbaka, och hoppade 2019 5,80 – ett världsresultat.

Och siktet har hela tiden varit inställt på OS i Tokyo.

ANNONS

– Ja, ända sedan jag missade OS för fem år sedan så har det varit den stora drivkraften för att komma tillbaka. Jag har gjort allt jag kan för att ta mig till OS. Och nu när jag är här och har klarat alla riktlinjer som finns så är det bara någon som står i vägen och säger ”nej”. Det är jättetungt nu, säger han.

”Fattar verkligen inte”

Melker Svärd Jacobsson är via det internationella friidrottsförbundet inkvalad till OS i kraft av sin ranking. Men den svenska olympiska kommittén vill att han även klarar kvalgränsen 5,80. Han har i sommar varit nära flera gånger, men inte nått högre än 5,65.

Något som ändå borde räcka, menar Melker Svärd Jacobsson och pekar på SOK:s policy om att idrottare ska ha chans att nå en placering bland de åtta bästa.

– 5,65 har räckt till topp åtta de fyra senaste OS. Och i VM har det räckt alla gånger utom en de senaste tio åren. Så jag fattar verkligen inte.

"Jag har inte lyckats få någon motivering alls”, säger Melker Svärd Jacobsson.
"Jag har inte lyckats få någon motivering alls”, säger Melker Svärd Jacobsson. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Svärd Jacobsson fick på måndagen det definitiva besked av friidrottens förbundskapten Karin Torneklint. Från SOK – som är de som slutligen bestämmer – har han inte hört någonting.

– Jag har inte lyckats få någon motivering alls. Jag har försökt ringa till Thomas Engdahl (sportchef), men han har inte svarat. Det är verkligen märkligt.

ANNONS

GP har också sökt både Engdahl och SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo utan framgång.

Även Svärd Jacobssons tränare Gustaf Hultgren har svårt att förstå varför hans adept inte får följa med till OS.

– Jag tycker inte att deras krav är rimliga. De är felsatta. De har ju följt kvalgränsen på 5,80, men den är ju inte i paritet med topp 8-kravet. Den kvalgränsen är till för att de som varit skadade eller inte kunnat tävla ska kunna kvala in, trots att de inte fått sina rankingpoäng, säger Hultgren, och fortsätter:

– Om de nu bestämt att kravet är topp åtta då får man ju följa vad som faktiskt är topp åtta. Melker har ju klarat 5,65 och varit extremt nära 5,80. Han har definitivt en nivå i paritet med topp åtta. Men man ger honom inte chansen.

Gustaf Hultgren, tränare för Melker Svärd Jacobsson.
Gustaf Hultgren, tränare för Melker Svärd Jacobsson. Bild: JOHANNA LUNDBERG

För Melker Svärd Jacobsson är framtiden nu oviss. Efter den sista tävlingen inför OS berättade han att han funderar på att lägga av på grund av SOK:s tuffa beslut.

– Jag kommer att ha ett stort break i tävlingarna nu så jag kommer att ta tid på mig att fatta ett beslut. Vi får se hur motivationen känns till hösten, men det känns inte så lovande nu. Det har varit många djupa dalar på vägen, men jag har hela tiden känt att det kommer att vara värt allt slit om jag tar mig till OS. Jag har gjort allt jag kan.

ANNONS

Enda ljuspunkten är kanske att det ”bara” är tre år till nästa OS?

– Ja, men det är inte bara att gå dit och hoppa. Man måste ha drivet för det också, säger en bedrövad Svärd Jacobsson.

LÄS MER:Gustaf Hultgren efter olyckan: ”Jag blir överkörd av en lastbil och klarar mig”

LÄS MER:Michaela Meijer får vänta på OS-besked: ”Vill kolla läget”

ANNONS