Bansträckningen redan på plats

ANNONS
|

Solen strålar mellan stackmolnen och i de kyliga vindarna hörs suset från fordonet som målar Göteborgsvarvets banmarkering när det kommer runt husknuten. Den karakteristiska blåa linjen gör sitt 15:e år i följd. Ove Nord, vice banchef, har varit med sedan 1980 när starten var vid Heden och antalet anmälda löpare var 1800 stycken.

- För 15 år sedan var det annorlunda och jobbigare. Då hade vi inga maskiner utan gjorde det för hand. Idag har det inte varit några problem

Till sin hjälp har han Håkan Andersson och Björn Lindqvist och stämningen är uppsluppen. Gänget startade vid Slottsskogsvallen klockan elva på måndagsförmiddagen och de beräknar att vara klara under tisdagen. Dagens arbetspass börjar lida mot sitt slut eftersom trafiken tilltar.

ANNONS

- Vi nöjer oss nog med Göta älvbron, säger Ove Nord.

Att de målar linjen redan på måndagen har aldrig hänt förut.

- Vi brukar måla runt onsdagen men vi har kollat hur vädret ska vara den här veckan och det såg osäkert ut.

Bansträckningen har varierat genom årens lopp men i år är den identiskt med fjolårets. Hela sträckningen ska dock inte målas utan bara cirka 17 kilometer eftersom det endast är där bilar passerar som målas då de sliter bort vattenfärgen. Att ge sig hän hela halvmaran på lördag har Ove Nord inga planer på, trots att han sprang de första tolv varven.

- Allt har sin tid. Nu är jag för gammal, säger han och skrattar.

ANNONS