Armand Duplantis vinner EM-guld

Armand Duplantis kan räkna ännu en medalj till sin samling. Under lördagskvällen försvarade han sitt utomhus-EM-guld i stavhopp. Av bara farten slog han sedan sitt eget EM-rekord när han hoppade 6,06.

ANNONS
|

Duplantis, vars personbästa är världsrekordet 6,21, behövde knappt anstränga sig.

Guldet skulle visa sig vara säkrat redan efter 5,90. Men för att vara på den säkra sidan stökade han också av 5,95.

Silvret går till hemmahopparen Bo Kanda Lita Baehre, bronset till norrmannen Pål Haugen Lillefosse. Lita Baehe var den enda andra hopparen att ta sig över 5,85.

Fullbordar trippel

Det var en glad Europamästare som pratade med SVT efter bedriften.

– Det betyder jättemycket för mig. Nu har jag vunnit nästan allting i friidrott. Det var första gången för mig att vara regerande mästare på en tävling. Det var kul och en ny erfarenhet. Jag känner mig jättemotiverad för framtiden, säger han i sändningen.

ANNONS

Duplantis har tidigare under året vunnit VM både inomhus och utomhus. Därmed fullbordar han en mäktig trippel.

Det stannade inte där, utan världsrekordinnehavaren siktade sedan på rekordet i EM-sammanhang. Höjden, 6,06, klarade han också utan att ens vara nära att snudda vid ribban.

– Jag kan inte klaga. Det viktigaste var att ta hem guldet och sedan efter det ville jag slå mitt mästerskapsrekord som jag satte 2018. Det var "job accomplished", kan man säga, säger han i sändningen, säger han i SVT.

Efter det kände han sig klar för dagen, och packade ihop sina grejer. Det är bara till att konstatera att Armand Duplantis är på en helt egen nivå just nu.

LÄS MER:Lista: Här är Armand Duplantis alla guld

ANNONS