Armand Duplantis nya monsterhopp: Högsta någonsin utomhus

6,16.
Det var vad Armand Duplantis hoppade på Stockholm Stadion.
Det är också det högsta någon hoppat utomhus – någonsin.
– Det är så speciellt för mig, säger Duplantis till SVT.

ANNONS
|

Armand Duplantis var i en klass för sig på Diamond League-tävlingen i Stockholm. Den olympiske mästaren var felfri över 6,03 och vann med det tävlingen. Pallen blev precis som på VM i Belgrad, med amerikanen Chris Nilsen på andraplats och Thiago Braz, Brasilien, på tredje.

Duplantis begärde sedan upp ribban på 6,16, högre än någon annan hoppat utomhus. I fjol tog han själv över den titeln när han slog Sergej Bubkas gamla rekordnotering på 6,14.

Duplantis misslyckades i första – men i andra flög han över ribban och slog därmed nytt rekord för ett hopp utomhus.

– Det betyder mycket, men det är extra speciellt att det är här i Stockholm, min nya hemmaplan. Det är svårt att säga, men det är så speciellt för mig, säger Duplantis, som inte valde att hoppa vidare efter 6,16, till SVT.

ANNONS
Armand Duplantis kramar om pappa Greg.
Armand Duplantis kramar om pappa Greg. Bild: MAXIM THORE

Hyllningen: ”Vilken kung”

Många var det som imponerades utav Armand Duplantis prestation. I SVT kunde man se hur längdhopparen Khaddi Sagnia jublade när svenskamerikanen hade flugit över ribban.

Efter tävlingen hyllade hon ”Mondo”.

– Han är grym! Det är så jäkla kul att se och att få vara med om. Det här är otroligt viktigt för svensk friidrott och jag unnar honom verkligen all framgång. Det är en ”humble” kille, han är verkligen ”down to earth” och att bara få vara runt honom ger så mycket energi. Kan man bara plocka med sig lite av hans energi och även ge någonting tillbaka så tror jag det kan bli jättebra i svensk friidrott, säger hon.

ANNONS