Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson. Bild: Pontus Lundahl / TT

Andersson inför ödesmatchen: "Vinst som krävs"

"Tungt" och "tunga förluster" är Janne Anderssons svar på Sveriges Nations League-facit.
Samtidigt har han redan blicken på ödesmatchen mot Slovenien.
– Det är vinst som krävs för att vi inte ska trilla ur, säger han efter 1–4 mot Serbien i Belgrad.

ANNONS
|

Nations League-premiären hemma mot Slovenien slutade med en 2–0-seger, bland annat efter mål av Emil Forsberg på straff och Dejan Kulusevski.

En bra start som sedan har blivit något annat.

De följande fyra matcherna slutade med lika många förluster: 1–2 mot Norge, 0–1 Serbien, 2–3 Norge och så allra senaste 1–4 i Belgrad mot Serbien.

"Hatar att förlora"

En resultatrad som tynger förbundskapten Janne Andersson.

– Det är inte roligt att förlora fotbollsmatcher, jag hatar att förlora, säger han till Viaplay.

– Det har varit tungt och är tunga förluster.

– Jag är nog den störste kritikern av alla. Jag tar absolut mitt ansvar utifrån den roll jag har, det är mitt jobb, jag är resultatansvarig för landslaget och har varit det i 6,5 år. Jag tar det här på allvar. Samtidigt måste man kunna sortera.

ANNONS

På presskonferensen säger han att pressen har känts av "sedan dag ett".

– Men jag är trygg och ska kämpa vidare med mina kolleger, till att börja med till tisdag.

Andersson får även frågan om "han har funderat på att avgå".

– Nej, det har jag inte.

Janne Andersson är inne på att det inte går att gräva ner huvudet. I stället handlar det om att sortera, hitta bitarna som har varit bra och se till att förädla allt till något bättre.

Tiden är dock knapp.

Redan på tisdag väntar ödesmatchen mot Slovenien på Friends arena.

Och det finns en del detaljer att arbeta med.

"Flera delar som inte stämmer"

– Tittar man på försvarsspelet så är vi inte tillräckligt tajta. Vi spelar ett rent 4–4–2 men vi var inte tajta eller kompakta, vi släppte till lägen. När vi vinner boll så tappar vi ofta boll så de nästa får kontra på oss i stället för att vi kan kontra på dem. Det är flera delar som inte stämmer fullt ut, säger Andersson.

– Det var inte tillräckligt tydligt, det vi gör där ute. Det finns många skäl. Det var tre, fyra spelare som gjorde sin första riktiga landskamper, och möter man då spelare som är världsspelare – då ställs man på tuffa prov. Helheten blev inte tillräckligt bra.

ANNONS

– Det finns alltid delar som är bra och delar som är mindre bra. Vi har match på tisdag och i det här fallet känns det skönt att få en ny match så snabbt.

Seger är dock det enda som gäller mot slovenerna – som fick 2–1 hemma mot Norge – för att inte "trilla ur" B-divisionen.

– Det finns bara ett läge och det är att sig an det här och gå vidare till nästa match. Det är vad man gör som tränare, att bygga upp något nytt till nästa match, säger Janne Andersson.

ANNONS