Gruppledarna i det rödgröna styret, Daniel Bernmar (V), Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP), i samband med att budgetförslaget presenterades tidigare i höst.
Gruppledarna i det rödgröna styret, Daniel Bernmar (V), Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP), i samband med att budgetförslaget presenterades tidigare i höst. Bild: Paul Wennerholm

Så ska stadens pengar för nästa år fördelas

Under torsdagen fattar kommunfullmäktige beslut om Göteborgs stads ekonomi för nästa år. Allt talar för att det rödgröna styret får igenom sin budget, vilket innebär att stadens bolag tvingas låna pengar till driften.
– Det är krisåtgärder. Det är inte hållbart i längden, har kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) tidigare sagt.

ANNONS
|

Med start klockan 09 kommer de 81 ledamöterna i kommunfullmäktige i Göteborg att ägna hela dagen åt att debattera stadens ekonomi för 2024. Först strax före klockan 22 väntas ett beslut.

Debatten inleds med att gruppledarna för de olika partierna har en allmänpolitisk debatt. Efter det betar man av de stora sakpolitiska områdena, som sociala frågor, skola, miljö och klimat samt stadsbyggnad.

Uppgörelsen räddar styret

De rödgröna partierna S, V och MP har 40 av de 81 mandaten i fullmäktige och saknar alltså ett mandat för att nå egen majoritet. Efter valet 2022 träffade de tre partierna en överenskommelse med Centerpartiet som i utbyte mot ett antal politiska positioner förbinder sig att lägga fram och rösta på sin egen budget.

ANNONS

Därför talar allt för att styrets budget går igenom.

  • Det rödgröna styrets förslag bygger på full kompensation för ökade kostnader till alla nämnder. Utöver det får grundskolan ett extra tillskott på 100 miljoner kronor och förskolan ett tillskott på 40 miljoner kronor. Budgeten innehåller också en låglönesatsning riktad till kommunanställda som som tjänar under 25 000 kronor.
  • Den största oppositionsgruppen M, D, L och KD har lagt en stramare budget. De stora välfärdsnämnderna får full kompensation, men övriga tvingas spara. Budgeten innehåller också en satsning på ett lönelyft för socialsekreterare i utsatta områden.
  • Sverigedemokraternas budget avviker mest från de övriga, med betydligt lägre tilldelning till socialnämnderna och förslag om att till exempel SFI-undervisning ska bekostas av deltagarna.
  • Centerpartiet har, i likhet med de andra borgerliga partierna, valt att prioritera välfärdsnämnderna och att lägga ett sparkrav på övriga verksamheter.

Rekordstor utdelning

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) har flera gånger under hösten påpekat att ekonomin är hårt ansträngd och att de pengar som kommer från staten inte räcker till. För att slippa höja skatten föreslår de rödgröna en rekordstor utdelning från de kommunala bolagen – 750 miljoner kronor. De rödgröna plockar också ut det största tillåtna uttaget – 571 miljoner kronor – från resultatutjämningsreserven, där kommunen kan sätta av pengar under goda år för att använda i sämre tider.

Inte minst den höga utdelningen från bolagen har kritiserats av de andra partierna, som menar att det är ett sätt att tvinga kommande generationer betala för den kommunala verksamheten.

LÄS MER:Göteborg tar av sparpengar för att klara nästa år

LÄS MER:Slut på medhavd frukt eller matsäck i ryggsäcken

LÄS MER:Förslaget: Ge tusentals kommunanställda i Göteborg högre lön

LÄS MER:Sparsamhet präglar oppositionens budget

LÄS MER:Sverigedemokraterna vill sätta press på Stadsteatern

LÄS MER:Centerpartiet kritiska mot de rödgrönas låneplaner

Fakta: Hålltider för budgetdebatten

Budgetdebatten startar klockan 09.00 i Börshuset på Gustaf Adolfs torg. Så är ser tidsschemat för dagen ut. Tiderna är preliminära.

Gruppledardebatt 09.00-11.00

Sociala frågor, Äldreomsorg, Funktionsrättfrågor 11.00-13.00

Förskola, Grundskola och Gymnasieskola 13.00-15.00

Miljö, Klimat 15.00-16.15

Stadsbyggnad, Bostad, Stadsmiljö 16.15-18.00

Kultur, Idrott och förening 18.00-19.15

Arbetsmarknad och Vuxenutbildning, personal, näringsliv 19.15-21.00

Revision 21.00-21.15

Beslut 21.15-21.45

ANNONS