Pansarbandvagn 302 visades upp på regementets dag på P7 Revingehed 2022. Arkivbild.
Pansarbandvagn 302 visades upp på regementets dag på P7 Revingehed 2022. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nytt stödpaket till Ukraina: 100 pansarfordon från kalla kriget

Regeringen och Sverigedemokraterna har fattat beslut om att donera krigsmateriel till ett värde om 13,1 miljarder kronor till Ukraina.
Bland annat två radarspanings- och ledningsflygplan ASC-890 och 80-100 pansarfordon från Kalla kriget.
– Det är ett äldre system, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

ANNONS
|

I förra veckan beslutade regeringen att avsätta 75 miljarder kronor i stöd till Ukraina, fördelat på en treårsperiod. På onsdagen meddelade man att en första del i detta blir krigsmateriel till ett värde om 13,1 miljarder kronor.

Det handlar om två radarspanings- och ledningsflygplan av modell ASC-890, som av vice statsminister Ebba Busch beskrivs som ”absolut världsklass”.

– De kommer takta väldigt väl in med de stridsflyg F16 som kommer börja operera i ukrainskt luftrum. Detta kommer att göra att man kan öka beskyddet av ukrainskt luftrum avsevärt, vi ger Ukraina en förmåga som de inte har idag, säger Busch.

ANNONS
Tidigare statsminister Stefan Löfven (S) vid Försvarsmaktens plan Asken som är en flygande central för radarspaning och stridsledning. Arkivbild.
Tidigare statsminister Stefan Löfven (S) vid Försvarsmaktens plan Asken som är en flygande central för radarspaning och stridsledning. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Dessutom skickar Sverige nu ner ”80-100” pansarbandvagn 302. Och dessa, till skillnad från flygplanen, ska vara av ”äldre modell”.

Det bekräftar överstelöjtnant Torbjörn Gyllenberg, materialområdesansvarig för stridsfordon på Försvarsmakten.

– Konstruktionen är från 60-talet, så den har några år på nacken, säger han.

Fordonen har använts på Balkan under kriget i Jugoslavien på 90-talet men har framför allt använts under utbildning. Torbjörn Gyllenberg berättar att de förrådsställdes efter att manöverförbanden avvecklades under 2000-talet. Enligt Försvarsmaktens hemsida har inte pansarbandvagn 302 använts sedan 2018.

Har inte Sveriges försvarsmakt behov av sådana här fordon?

– Jo, särskilt i den tillväxt vi går in i nu men vi ser att vi ersätter dem med mer moderna fordon, säger Torbjörn Gyllenberg.

Han förklarar att nyare pansarbandvagnar bygger på modern teknik men att de i grund och botten har samma funktion och syfte som de äldre, nämligen att transportera trupper i olika typer av terräng och skydda från eldgivning.

– Jag vill understryka att det är ett väldigt bra fordon som är väldigt funktionellt och vi vet att Ukraina verkligen har efterfrågat det här.

Vice statsminister Ebba Busch (KD) på onsdagens pressträff om ett militärt stöd till Ukraina på drygt 13 miljarder.
Vice statsminister Ebba Busch (KD) på onsdagens pressträff om ett militärt stöd till Ukraina på drygt 13 miljarder. Bild: Christine Olsson/TT

Vice statsminister Ebba Busch säger att systemen är viktiga för Ukraina och att en del av det som Sverige nu avvarat skulle bytas ut i närtid i alla fall, men att man tidigarelagt utbytet i och med donationen till Ukraina.

ANNONS

– När vi fattar beslut om att avvara system så fattar vi också beslut om återförskaffning. Så svensken kan vara trygg att vi, i nära dialog med Försvarsmakten, har gjort bedömningen att vi kan avvara det här. Men det ökar tempot i inköpen av det som ska ersätta.

LÄS MER:Ukrainas ambassadör: Vi behöver Gripen

LÄS MER:Stödpaketet "nödvändigt och viktigt" för Ukraina

ANNONS