Viktor, 22, reste coronasmittad – vägrades test

Efter kompisresan fick Viktor torrhosta, halsont, ledvärk och hög feber – men när han ville testa sig sa sjukvården nej. På eget initiativ åkte han 17 mil, till Karlstad, där de konstaterade att han smittats av coronavirus.
– Om jag inte hade testat mig så hade jag kunnat gå ut och utsätta andra för smittorisk, säger han.

ANNONS
|

Det var i torsdags förra veckan som Viktor Andersson, 22 år och boende i Skövde, åkte till Amsterdam med ett gäng kompisar. Efter en helg i den holländska huvudstaden reste han hem till Sverige, via Köpenhamn och Landvetter, under söndagen.

På måndagen gick han som vanligt till jobbet som brevbärare. Senare på kvällen kom febern, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

– Efter jobbet kände jag mig otroligt trött, men jag tänkte att det berodde på den långa resan och sen jobb på det. På kvällen fick jag feberfrossa så jag tog tempen och den var ganska hög redan då, berättar Viktor.

ANNONS

Termometern visade 39 grader och under tisdagen steg tempen ytterligare. Viktor misstänkte influensa, även om corona fanns i bakhuvudet.

– Febern gick upp kring 40 så jag kontaktade 1177 som man ska göra, men det blev en återvändsgränd egentligen eftersom jag inte hade varit i någon riskzon, säger han.

Hur mådde du då?

– Jag hade mycket torrhosta och ganska ont i halsen, som en rejäl influensa med ledvärk och huvudvärk. Och så febern då.

Nu sitter Viktor Andersson i hemkarantän tillsammans med sina föräldrar i Karlstad.
Nu sitter Viktor Andersson i hemkarantän tillsammans med sina föräldrar i Karlstad. Bild: Privat

Ringde vården – fick inte testa sig

Viktor ringde vidare till infektionsmottagningen i Skövde men hänvisades, av samma skäl, till sin vårdcentral. Inte heller där tyckte de att något influensaprov var nödvändigt.

– De sa åt mig att vänta och se, men att jag skulle kontakta dem igen om det inte blev bättre på fyra-fem dagar, säger Viktor.

Då bestämde du dig för att söka utanför Skövde?

– Ja. Min mamma jobbar på infektionsmottagningen i Karlstad så jag åkte dit och fick testa mig på onsdag eftermiddag. På torsdagen fick jag provsvaren.

Viktor var smittad av det nya coronaviruset.

Hur kändes det?

– Jag tyckte mest det var skönt att få veta vad det var och redan på fredagen kände jag mig på bättringsvägen, så för mig var det ingen stor grej. Är man i min ålder och frisk i övrigt så ska det väl inte vara någon större fara.

ANNONS

"Hade kunnat utsätta andra"

Nu sitter han, tillsammans med sina föräldrar, i hemkarantän i Karlstad. Men att han skulle behöva åka dit för att få testa sig är han kritisk till.

– Det jag kan tycka är dumt är att om jag inte hade testat mig så hade jag kunnat gå ut och utsätta andra för smittorisk. För äldre och sjuka är ju riskerna större än vad de är för mig, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är det ju inte sjukhuspersonalen som sätter riktlinjerna, jag hade ju inte varit i ett riskland heller. Jag hade väl tur att min mamma jobbar på infektion i Karlstad.

Hur hanterade de situationen på ditt jobb?

– På fredagen stängde de igen vårt postkontor för sanering, men nu är de igång och arbetar igen.

Har du fått några förhållningsregler därifrån?

– De går på vad sjukvården säger, så när jag är friskförklarad får jag komma tillbaka.

Föräldrarna i karantän: Spelar kort och ser på tv

Och hur är livet i karantän?

– Långsamt är väl det bästa ordet för att beskriva det. Både mamma och pappa sitter ju också hemma i karantän eftersom de träffat mig, så vi spelar kort någon gång om dagen. Sen tittar jag på en del film och väldigt mycket sport.

ANNONS

Du får iallafall lite tid med familjen.

– Ja, de tycker väl förhoppningsvis att det är lite kul att ha mig hemma i alla fall...

Känner de ingen oro för att du ska smitta dem?

– Lite oroliga är de kanske, men nu har det gått några dagar och ingen av dem har några symptom så vi får hoppas det förblir så.

Själv är Viktor på bättringsvägen och hoppas kunnat lämna livet i karantän inom kort.

– Nu är jag feberfri sedan igår morse, jag har bara lätta symptom kvar. Det ska bli skönt att få komma ut igen, säger han.

Smittskyddsläkaren: Nederländerna ingen riskzon

Västra Götalandsregionen uttalar sig inte om enskilda fall, men biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé säger till Aftonbladet:

– Det är möjligt att han blev nekad eftersom han inte uppfyllde kriterierna. Vi får hela tiden uppdateringar från Folkhälsomyndigheten, särskilt gällande riskzoner, och i nuläget är inte Nederländerna en av dem.

ANNONS