De som har egna brunnar får själva hålla koll på sin förbrukning och är de som drabbas när det är låga grundvattennivåer i de små magasinen.
De som har egna brunnar får själva hålla koll på sin förbrukning och är de som drabbas när det är låga grundvattennivåer i de små magasinen. Bild: Marie Corneliusson

Varnar för låga vattennivåer i Västra Götalands län

SMHI har utfärdat en varning för låga grundvattennivåer i flera regioner, bland dem finns Västra Götaland.
– De som har grävda brunnar är mest utsatta, säger Björn Holgersson, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökningar.

ANNONS
|

Grundvattennivåerna i stora delar av Sverige ligger just nu under det normala eller mycket under det normala när det gäller de små magasinen. Det vill säga det vatten som ofta används av hushåll med egna brunnar.

– De som har grävda brunnar är mest utsatta. Dels eftersom de använder de små magasinen, säger Björn Holgersson som är hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökningar, SGU.

Han tillägger att det är ungefär en miljon människor som har enskild brunn i Sverige och att den som upplever återkommande problem vid exempelvis sommarstugan kanske ska fundera över att byta den grävda brunnen mot en borrad.

ANNONS
En del kommuner i sydöstra Sverige har redan infört bevattningsförbud, men i Västsverige verkar det vara långt borta.
En del kommuner i sydöstra Sverige har redan infört bevattningsförbud, men i Västsverige verkar det vara långt borta. Bild: Fredrik Magnusson

Men även de som har egen borrad brunn och dessutom bor nära kusten måste hålla koll på sin förbrukning på grund av närheten till havet.

– Om det inte fylls på tillräckligt mycket och man pumpar för mycket så kan man råka dra på sig saltvatten från havet istället. Man kan få problem med ökad salthalt, säger Björn Holgersson.

Bevattningsförbud i öst

I de stora magasinen, det vill säga i exempelvis stora sand- och grusavlagringar, ser det bra ut i Västra Götaland och Halland. Det är från de stora magasinen som det kommunala vattnet kommer. Göteborg får huvudsakligen sitt vatten från Göta älv.

Men de stora grundvattenmagasinen har lägre nivåer i stora delar av Svealand och Götaland, enligt SGU, och i Östergötlands län, Södermanlands län och på Gotland är nivåerna mycket under de normala.

Värst drabbade just nu är alltså de sydöstra delarna av Sverige där några kommuner, som Gotland, Borgholm och Karlskrona, har infört bevattningsförbud. De områdena har låga nivåer också i de större magasinen och kan få det riktigt svårt om resten av sommaren blir torr.

Hur långt från bevattningsförbud är vi i Västsverige?

– Det är ganska långt ifrån den varningen i Västra Götalands län på grund av de stora magasinen, säger Björn Holgersson.

ANNONS

Han ser inte att det kommer att bli någon fara för böndernas foderproduktion denna sommaren, som det blev 2018, eftersom vi sannolikt kommer att få tillräckligt med regn till växtligheten.

LÄS MER:Larmet: Enorm plastvirvel förpestar västkusten

LÄS MER:SMHI varnar för kraftigt regn i norr

ANNONS