Värmen ställer till det i trafiken

Under de kommande dagarna väntas ovanligt höga temperaturer, någonting som kan komma att påverka både tåg- och biltrafiken i Västsverige. Anledningen är risk för solkurvor i rälsen – och halka.

ANNONS
|

Enligt trafikverket kan det varma vädret i Västsverige under den närmaste tiden komma att påverka både vägar och järnvägar, och värst drabbad är tågtrafiken.

På grund av risken för solkurvor, vilket innebär en förskjutning i tågrälsen till följd av värmen, tvingas bland annat sträckan mellan Varberg och Borås att ställas in.

– Vi har inte identifierad några solkurvor. Det beror på en försiktighetsåtgärd som innebär att vi sänker hastigheten till 40 kilometer i timmen. Det gör i sin tur att tågbolagen ställer in trafiken för att det går för långsamt, säger Shahram Yoosefi på Trafikverket.

Inställd tågtrafik under onsdag och torsdag

Solkurvor uppstår oftast på äldre rälsar när temperaturen stiger över 30 grader. När metallen expanderar uppstår ett tryck i skarvarna på rälsen, vilket kan leda till en förskjutning.

ANNONS

– Vi arbetar regelbundet med underhållsarbete för att förhindra att det sker. Men vid extrema temperaturer kan man inte göra så mycket, säger Shahram Yoosefi.

Trafiken mellan Varberg och Borås kommer vara inställd från kl 12 på onsdagen till klockan 23.59 på torsdagen. Dessutom kommer trafiken mellan Uddevalla och Strömstad att begränsas till 80 kilometer i timmen under samma period.

Risk för halt väglag även på sommaren

Men även biltrafiken kan påverkas vid höga temperaturer. Enligt Annika Canaki, avdelningschef i region syd vid Trafikverket, kan väggreppet försämras när asfalten blir riktigt varm.

Annika Canaki, avdelningschef i region syd vid Trafikverket
Annika Canaki, avdelningschef i region syd vid Trafikverket Bild: Pressbild

– Det finns en risk att nybelagda vägar kan utsattas för något som kallas ”blödande asfalt” vilket betyder att bindmedel kommer upp till ytan och gör att vägbanan blir hal. Det är inte vanligt, men det kan förekomma, säger hon.

För att undvika att fenomenet ställer till problem i trafiken genomförs kontinuerlig tillsyn på de vägar där det riskerar att hända. Men även andra problem kan uppstå för trafikanter vid ovanligt varmt väder, bland annat åskoväder och skyfall, men också uttorkning och trötthet.

– Det viktigaste att tänka på i trafiken är att hålla avstånd, anpassa hastigheten och vara förberedd på att det ser annorlunda ut mot vad man är van vid, och därför är även viktigt att köra utvilad och tänka på att stanna för pauser och dricka ordentligt, säger Annika Canaki.

ANNONS
ANNONS