TV: Nätsuccé när extremcyklist inte orkar dra ifrån colombiansk bonde

Idrottare blir i regel omtalade för sina vinster, men extremcyklisten Andreas Fabricius från Halmstad har i stället blivit känd genom en film där han inte lyckas cykla ifrån en colombiansk bonde. Klippet har visats över 1,5 miljoner på nätet.

ANNONS
|

I samband med att 33-årige Andreas Fabricius var hemma och firade jul hos sina föräldrar i Holmskrev HP om hans försök att komma med i Guinness rekordbok.

Tillsammans med sin franske kompis, triathleten Axel Carion, ska han nämligen cykla 1 100 mil genom Sydamerika – med start i norr och mål på sydspetsen – på drygt 50 dagar, skriver Hallandsposten.

På sin Facebook-sida brukar de lägga ut dagliga rapporter om sina äventyr. Varje videoklipp brukar visas ett antal tusen gånger – men ett av dem har blivit betydligt populärare än de andra.

Filmen visar hur de två ska ta sig upp för en brant backe i Colombia. Axel filmar hur Andreas förgäves försöker trampa förbi en bonde.

ANNONS

Kontrasten är enorm mellan Andreas high tech-cykel och bondens halvrisiga standardcykel med en stor säck på pakethållaren. Samma sak gäller Andreas tajta cykelkläder jämfört med bondens utstyrsel med grova arbetarskor, bylsiga jeans, kortärmad skjorta och keps.

– Nu blir Andreas förlöjligad, hör man hur Axel ropar.

Viral succé

Men det bjuder Andreas gärna på – och påpekar glatt att de tack vare ”förnedringen” gjort viral succé med över 1,5 miljoner visningar av filmen.

Bland annat har den länkats genom Colombias äldsta tidning El Espectador. I tidningens reportage kan man läsa om ”El campesino” (bonden) som ”venció a dos triatletas europeos” (besegrar två europeiska triathleter).

I artikeln står om rekordcyklingen genom Sydamerika, men texten avslutas med att bonden Luis vann ”el premio de montaña” (bergspriset).

Andreas berättar att bonden varje dag brukar cykla en mil med 2 000 höjdmeter.

På de första åtta dagarna har han själv hunnit med 18 000 höjdmeter på 160 mil. De har fått känna på allt från 35-gradig värme till ösregn.

Många elitcyklister från trakten

Andreas konstaterar att det inte verkar vara någon slump att en av världens främsta cyklister, Nairo Quintana, är från Colombia. Bland dem som gjort dem sällskap på vägen har bland annat funnits en 63-årig man som brukar cykla nio mil om dagen i 35 kilometer i timmen.

ANNONS

”Vi som trodde att vi tränade hårt”, filosoferar Andreas på nätet och berättar att de äter fem mål mat om dagen och att nya favoritdrycken är Aqua Panela.

Det är härdad sockerrörsjuice som smälts i kokande vatten och dricks som te. Ska man orka ta sig över Anderna behövs säkert mycket socker.

ANNONS