Forskarna förvånas över var tunnelbanemyggan, culex pipiens, återfunnits.
Forskarna förvånas över var tunnelbanemyggan, culex pipiens, återfunnits. Bild: Anders Lindström/SVA

Tunnelbanemyggan – inte bara ett Majornaproblem

Tunnelbanemyggans framfart i Majorna är känd sedan flera år tillbaka. Men nypublicerad forskning visar att den funnit sig tillrätta även i andra delar av Göteborg och Västsverige.
– Vi fick in myggor från Hisingen, östra Göteborg och nedåt Lindome. Det var en större spridning än vi väntat oss, säger myggforskaren Tobias Lilja.

ANNONS
|

Det har gått fyra år sedan nyheten om tunnelbanemyggan nådde offentlighetens ljus. Myggarten upptäcktes efter klagomål från angripna göteborgare och då främst Majornabor. Myggan är lik den sydliga husmyggan, men till skillnad från släktingen biter tunnelbanemyggan gärna däggdjur och attackerar ofta inomhus på natten. Bettet kan dessutom ge kraftiga utslag för den som är känslig.

LÄS MER:Myggorna i Majorna är kartlagda

2017 uppmanade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, allmänheten att fånga och skicka in myggor för att kunna kartlägga de olika arternas utbredning. De tog emot över 3 200 myggor som sorterades och analyserades. Totalt finns det 52 upptäckta myggarter i Sverige.

Resultatet, som presenterades häromveckan, visar att tunnelbanemyggan är mer utbredd än man tidigare trott.

ANNONS

– Vi fick in myggor från Hisingen, östra Göteborg och nedåt Lindome. Det var en större spridning än vi väntat oss, säger myggforskaren Tobias Lilja.

LÄS MER:Forskarens uppmaning efter fjolårets myggskräck i Majorna

Myggforskaren Tobias Lilja arbetar på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Myggforskaren Tobias Lilja arbetar på Statens veterinärmedicinska anstalt. Bild: Privat

Få tunnelbanemygg i Stockholm?

SVA fick även in tunnelbanemyggor från Arlöv, Sollebrunn och skånska Hörby.

De mer lantliga fyndplatserna förvånar Tobias Lilja eftersom myggan inte kan övervintra ute och trivs bäst i fuktiga miljöer under mark i städer.

– Den sprids med mänskliga transporter, så det är inte omöjligt att den hamnar utanför städerna. Men att den är så pass vanlig att vi fick in den, det var oväntat, säger han.

Tunnelbanemyggan har fått sitt namn eftersom den var en oerhörd plåga i Londons underjordiska tågsystem. SVA har dock bara fått in en tunnelbanemygga från Stockholm.

– Men det kan ha att göra med hur uppmaningen om att skicka in myggor spreds, säger Tobias Lilja.

Den vetenskapliga studien visar också hur effektivt det är att ta hjälp av allmänheten. Därför vill SVA gärna att folk fortsätter att skicka in myggor.

LÄS MER:Ökända myggan trivs sämre i kylan

ANNONS