Mannen stoppades i en trafikkontroll i Göteborg och topsades. Så kunde han knytas till ett våldtäktsförsök i Uddevalla 2013.
Mannen stoppades i en trafikkontroll i Göteborg och topsades. Så kunde han knytas till ett våldtäktsförsök i Uddevalla 2013. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tio år gammalt sexbrott på väg att klaras upp efter dna-träff

En 28-årig man har åtalats för ett tio år gammalt våldtäktsförsök sedan han fastnat i en trafikkontroll i Göteborg. Efter ett intensivt polisarbete kunde han gripas i Schweiz.

ANNONS
|

I samband med Uddevallakalaset 2013 utsattes en kvinna för ett våldtäktsförsök av en man som med våld tvingade av henne kläderna i de centrala delarna av staden. Förbipasserande skrämde iväg mannen och han försvann från platsen. Men han hade lämnat dna på brottsplatsen.

I februari i år stoppades en man född 1995 i en trafikkontroll i Göteborg, och topsades då han var misstänkt för ett annat brott. Topsningen gav träff mot spåren från Uddevalla.

– Detta ärende är ett lysande exempel på hur viktigt det är att vi topsar. Finns det dna går man inte säker, säger Fredrik Brax vid polisen i Fyrbodal i ett pressmeddelande.

ANNONS

Internationell arresteringsorder bar frukt

Mannen åtalades i juni men därefter kom det fram att han lämnat landet. Eftersom preskriptionstiden för våldtäktsförsök är tio år, vilket i detta fall infaller under torsdag 27 juli, startade polisen ett intensivt arbete för att få fast mannen och föra honom till Sverige.

– Mannen lokaliserades till Schweiz och en europeisk arresteringsorder utfärdades. Med hjälp av våra internationella samarbetspartners kunde vi gripa honom och han blev delgiven innan preskriptionstiden gick ut, berättar Fredrik Brax.

Mannen har nu utlämnats till Sverige, och rättegången i Uddevalla tingsrätt hålls på måndag. Han åtalas för försök till våldtäkt. Åklagaren har yrkat på att mannen ska utvisas.

LÄS MER:Man i 75-årsåldern döms för barnvåldtäkt

LÄS MER:Kvinna överfallen i natt – man anhållen

LÄS MER:Man döms för våldtäkt på populär restaurang

ANNONS