Från och med september ska kvinnor i åldrarna 25-30 erbjudas gratis HPV-vaccin samtidigt som de gör cellprovsscreening hos barnmorskan.
Från och med september ska kvinnor i åldrarna 25-30 erbjudas gratis HPV-vaccin samtidigt som de gör cellprovsscreening hos barnmorskan. Bild: Heiko Junge

Svalt intresse för gratis HPV-vaccination – regionen byter strategi

Alldeles för få har nappat på regionens erbjudande om gratis HPV-vaccin till kvinnor i åldrarna 25-30 år. Nu byter regionen taktik för att locka fler.
– Det är viktigt att vaccinera sig för att vi ska ha en möjlighet att utrota livmoderhalscancer, säger Katarina Kylebäck, överläkare i gynekologi.

ANNONS

Sedan förra sommaren pågår ett vaccinationsprojekt i hela Sverige med målet att utrota livmoderhalscancer inom fem år. Förhoppningen är att man ska uppnå en flockimmunitet genom att erbjuda gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1999.

De flesta kvinnorna som är yngre än så är redan vaccinerade, då det 2012 infördes i barnvaccinationsprogrammet.

Det senaste året har ovaccinerade kvinnor under 30 år erbjudits gratis vaccin på regionens 55 vaccinationsmottagningar. Det har dock inte uppnått den önskade effekten.

– Trots att vi har skickat ut flertalet inbjudningar till de 64 000 kvinnorna som är i den åldern är det bara 37 procent som har vaccinerat sig, säger överläkaren Katarina Kylebäck, som leder arbetet med livmoderhalscancerprevention i VGR.

ANNONS

Görs mer tillgängligt

För att ha chans att uppnå flockimmunitet behöver minst 70 procent av kvinnorna vaccinera sig, enligt Katarina Kylebäck. I hopp om att komma närmare det målet kommer regionen från och med september att istället erbjuda HPV-vaccin i samband med cellprovsscreening inom mödravården.

– Vi är jätteglada för det. Det finns 64 mödravårdsmottagningar i VGR och många av dem är mer lättillgängliga än vaccinationsmottagningarna, säger Katarina Kylebäck.

Just att vaccinationsmottagningar saknas i vissa området tros vara en anledning till att för få har vaccinerat sig. Till exempel har det hittills inte funnits möjlighet att vaccinera sig för HPV i Angered, Bergsjön eller Biskopsgården.

– Men det finns barnmorskemottagningar där. Vi hoppas att kvinnorna har stort förtroende för sina barnmorskemottagningar och för cellprovsscreeningen, säger Katarina Kylebäck.

Därför är HPV-vaccin viktigt

Hon tror att en annan anledning till att få nappat på vaccinationserbjudandet är en allmän rädsla för biverkningar av vaccin.

– Men detta är ett jättebeprövat vaccin med låg risk för biverkningar. Det är väldigt säkert, säger hon.

Hon tycker att det är mycket viktigt att fler går och vaccinerar sig. Främst för att skydda sig själv från livmoderhalscancer och allvarliga cellförändringar, men också för att skydda andra.

– Om man behöver ta bort cellförändringar tar man bort en bit av livmoderhalstappen, och det kan bidra till att ens barn föds för tidigt vid en framtida graviditet, säger Katarina Kylebäck.

ANNONS

Dessutom kan HPV-viruset orsaka andra typer av cancer förutom livmoderhalscancer, vilket innebär att man även skyddar manliga partners när man vaccinerar sig.

LÄS MER:Unika listan – så vet du om du fick vaccinet som barn

LÄS MER:Ny metod att hitta cancer ska ge färre ingrepp

LÄS MER:Få män vaccinerade mot HPV – för dyrt

ANNONS