Stor akut vattenläcka i Falkenberg

Vivab söker just nu efter en omfattande vattenläcka i centrala Falkenberg och kustområdet. Boende i Falkenberg uppmanas att spara på vattnet tills läckaget är hittat samt kontakta Vivab om man ser stora vattenmängder.

ANNONS
|

Just nu pågår arbetet med att identifiera och laga läckaget. Ingen prognos för när det ska vara klart finns. Vivab uppmanar allmänheten till att spara vatten tills det att läckan är identifierad och kontakta Vivab på 0757-27 40 00 om man upptäcker stora vattenflöden.

Läckaget upptäcktes genom att ett tryckbortfall i ledningarna observerades.

– Vi ute och letar efter läckan för fullt nu, säger Andreas Eriksson, kommunikationschef på Vivab.

Ni har ingen aning om var den är?

– Nej, vi hittade ett läckage i går och började titta på det, men det är inte den som orsakar detta.

Enligt Eriksson så läcker 1000 kubikmeter vatten i timmen ut för närvarande, vilket motsvarar en miljon liter.

ANNONS

Vid 13.30-tiden har Vivab fortfarande inte funnit läckan.

Kan stängas av i perioder

– Vi är lite förvånade över att det inte kommit in något tips, det är så stora mängder vatten och så torrt ute att en mindre läcka än det här borde synas direkt. Läckan kan också vara nära ett vattendrag och då syns det inte lika tydligt, säger Eriksson.

Sökandet pågår både fysiskt – Vivabs personal är ute och letar – samt tekniskt, genom att läsa av ledningskartor.

– Vi skickar ut folk till ställen där vi tror att stora mängder vatten kan samlas utan att det syns. Samtidigt försöker vi få in folk som kan hjälpa till.

Vivab varnar för att vattnet i Falkenberg komma att stängas av i perioder och bli missfärgat under sökarbetet. Även lägre tryck i ledningar kan förekomma.

– För att minska vårt sökområde kommer vi att stänga av vattnet i kortare perioder i vissa delar av ledningarna. När det sätter i gång igen kan vattnet bli missfärgat, då bör man inte tvätta och spola igenom ledningen, säger Eriksson.

Vad får detta för konsekvenser?

– Detta är ju ren spekulation, men om det går för lång tid och vi inte hittar läckan så tar ju vattnet slut. Det finns en plan för detta, men vi är inte där än, säger Eriksson.

ANNONS

ANNONS