Smittskyddsläkaren: Risk för mpox i Västra Götaland

Det är inte otroligt att Västsverige får sitt första fall av den nya varianten av mpox, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.
– Jag tror att vi ska vara medvetna om att det mycket väl skulle kunna komma ett fall.
Samtidigt jobbar Folkhälsomyndigheten för att undvika smittspridning i landet.

ANNONS
LocationVästra Götaland, Sverige|
|

Exakt när ett första fall av mpox, tidigare kallat apkoppor, skulle kunna komma till Västsverige är dock svårt att säga, menar Thomas Wahlberg. Smittskyddet i Västra Götaland följer läget kontinuerligt sedan det under torsdagen stod klart att det första fallet i Sverige av den nya mpox-varianten, klad 1, bekräftats.

– Vi tar in all information som vi får framförallt från Folkhälsomyndigheten och vi har löpande kontakt med dem, säger Thomas Wahlberg.

– Sen gäller det att vi själva är uppdaterade på området och även att vi kan svara på frågor som kommer från vården. Vi är väl medvetna om att skulle det komma ett fall kan det bli en hel del smittspårning runt det fallet som vi kommer vara med och handlägga.

ANNONS

Den nya varianten av mpox tros vara både mer smittsam och dödligare än varianten klad 2b, som spreds i flera länder 2022, däribland Sverige. Thomas Wahlberg säger att det inte finns någon anledning till oro eftersom den nya varianten ännu inte sprids i Sverige.

– Däremot ska vi vara väldigt uppmärksamma och se om någon insjuknar som varit i länderna nyligen.

Maria Rotzen Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm, säger att personen i Sverige som smittats av mpox-varianten klad 1 mår ”förhållandevis väl”.
Maria Rotzen Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm, säger att personen i Sverige som smittats av mpox-varianten klad 1 mår ”förhållandevis väl”. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

”Låg risk för fall runt personen”

Det första fallet i Sverige rör sig om en vuxen person som har varit och rest i de områden där klad 1 just nu sprids. Personen har sökt vård i region Stockholm och mår ”förhållandevis väl”, säger Maria Rotzen Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm.

– Smittspårning görs av den behandlande läkaren. Det görs enligt gemensamma rekommendationer från smittskyddet som är olika beroende på vilket virus eller bakterie det gäller.

– Vi tror att det är låg risk för ytterligare fall runt den här personen.

FHM: Fokus på att undvika smittspridning

Folkhälsomyndigheten fokuserar på att det inte blir någon smittspridning i landet, säger Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog.

– Situationen i de länder som just nu har en smittspridning av mpox klad 1 är ju föränderlig och mer information kommer kontinuerligt.

– I samband med det ser vi just nu över vad vi ger för råd och rekommendationer inför resor till områden där mpox sprids.

ANNONS
Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att de flesta komplikationer efter mpox kan behandlas relativt enkelt om det finns en välfungerande sjukvård i landet.
Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att de flesta komplikationer efter mpox kan behandlas relativt enkelt om det finns en välfungerande sjukvård i landet. Bild: Lena Katarina Johansson

Hittills i år har mpox skördat 537 dödsoffer, enligt världshälsoorganisationen WHO. Enligt Erik Sturegård kan sjukdomsförloppet som leder till död se olika ut.

– Hos personer som i övrigt är friska är det ofta komplikationer, som orsakas av sjukdomen, där du får till exempel bakterieinfektioner i de sår som blåsorna ofta orsakar. Det är förhållandevis vanligt och kan bli väldigt allvarligt.

– Sen får framförallt personer med nedsatt immunförsvar ibland en väldigt allvarlig, generell virusinfektion, som i sig kan vara dödlig.

Om det däremot finns god tillgång till en välfungerande sjukvård går det att relativt enkelt behandla de flesta av dessa komplikationer, säger Erik Sturegård.

– Det är viktigt att förstå den dynamiken. Kan man hantera eventuella följdinfektioner så är allvarlighetsgraden lägre även om det ändå är en allvarlig sjukdom som kan orsaka dödsfall.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger att det finns stora skillnader mellan mpox och covid-19.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger att det finns stora skillnader mellan mpox och covid-19. Bild: Anna Tärnhuvud

Socialministern: Mycket som skiljer från covid

Men situationen med mpox skiljer sig på många sätt från när covid-19 började att spridas våren 2020. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till GP.

– Det är inte en ny sjukdom, det är en sjukdom vi har följt under lång tid. En viktig skillnad är att det finns ett vaccin och mpox smittar heller inte som covid gjorde.

Han säger också att regeringen före sommaren gav Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa tillgång till vaccin och att Sverige har vaccin på lager.

ANNONS

– Man ska komma ihåg att de flesta åtgärder har vi redan på plats. Det handlar om testning, diagnostisering, smittspårning.

– Men med det sagt är det här något vi tar på allvar.

Detta är mpox

Mpox, tidigare kallat apkoppor, är en virussjukdom. Under våren 2022 upptäcktes ovanligt många fall i flera länder. Överföring av virus skedde då framför allt via sexuella kontakter mellan män som har sex med män. Den varianten kallas för klad 2.

Den variant av mpox som nu sprids främst i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2.

Mpox ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på bål, armar, ben, händer och fötter, samt i ansiktet, och även feber. Symtomen har ofta varit milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor, men kan bli allvarligare för de med nedsatt immunförsvar. Även barn och ungdomar bedöms ha större risk att bli allvarligt sjuka.

Källa: FHM

(TT)

LÄS MER:Chatta med professor Anders Sönnerborg om mpox

LÄS MER:Risk för mutation om mpox-virus inte stoppas

LÄS MER:Ingen utökad reseavrådan efter mpox-utbrott

LÄS MER:Regeringen kallar in krisgrupp efter mpox-fall

LÄS MER:Ökad risk för mpox i Europa

LÄS MER:Detta vet vi om mpox

ANNONS