Sara, 27: "Jag såg rakt in i mynningen på en svart pistol"

27-åriga Sara Grönberg berättar nu om hur hemskt det var att stirra rakt in i rånarens pistolmynning. – Det kändes ändå lite hoppfullt att Jennifer hann fly, för då förstod jag att hon kunde larma polisen.

ANNONS
|

I fredags utsattes Rolles gatukök i Trönninge utanför Halmstad för ett väpnat rån. På söndagentycker sig personalen ha kommit ur den första chocken, men är fortfarande starkt påverkade av den traumatiska upplevelsen.

– Det här var värre än allt annat man upplevt, säger Sara Grönberg och berättar om hur hon i fredags hoppade in för att jobba extra.

Sedan i somras driver 25-åriga Jennifer Gonzalez gatuköket tillsammans med sin syster Nikki Hansen och sin mamma Marie Hansen. Genom att Sara ställde upp skulle Marie slippa jobba den här fredagen.

– Vi hade haft mycket att göra på eftermiddagen, men vid halv sex var det så lugnt att vi tog en rökpaus här på trappan, förklarar Jennifer när vi gått bort till personalingången.

ANNONS

Plötsligt hörde de ett ljud inifrån butiken, men när de skulle gå in möttes de av en maskerad man.

– Jag såg rakt in i mynningen på en svart pistol och hörde hur han sa något i stil med ”upp med händerna”, säger Sara och pekar med fingret framför sitt ansikte.

Jennifer sprang direkt runt knuten på huset och Sara försökte följa efter.

– När han ropade ”stanna annars skjuter jag” var det som att jag frös fast, berättar Sara.

– Jag snubblade en gång och hörde hur han kom efter mig, men när jag fortsatte in i trädgården bakom huset hade han vänt, berättar Jennifer, som tog sig in i en lägenhet ovanför gatuköket – varifrån hon ringde polisen.

– Det tog tio minuter för poliserna att köra hit, men just då kändes det som två timmar, säger Jennifer och förklarar att hon i efterhand haft skuldkänslor för att hon lämnade sin kompis.

Sara berättar att det tvärtom kändes lite hoppfullt att Jennifer kom undan. I övrigt var hon livrädd.

– Första gången jag provjobbade här pratade vi om risken för rån och då fick jag höra av Jennifer och Marie att jag bara skulle göra som rånarna sa ifall det hände, säger hon.

ANNONS

– Men när han förste fram mig till spelkassan och ropade att jag skulle öppna den var jag tvungen att visa att den inte var igång.

Då upptäckte hon också att det fanns en maskerad rånare till i butiken, som slängde ner snus och cigarettpaket i en väska.

– Efter att jag öppnat den vanliga kassan så att de kunde ta alla pengarna märkte jag att de var väldigt nervösa. De sa åt mig att hålla händerna bakom ryggen och pratade sinsemellan om någon tejprulle, men efter att ha letat i väskan en stund hoppade de över disken och försvann.

Marie Hansen är med när vi går runt inne i gatuköket.

– Det känns väldigt olustigt att man ska jobba här i morgon, men vi har fått ett otroligt stöd av folk i Trönninge. De har lovat att inte lämna gatuköket obevakat i fortsättningen, säger hon.

De tre drar paralleller till hur Pressbyrån vid järnvägsstationen i Halmstad nyligen utsattes för ett väpnat rån.

– Det är svårt att förstå att folk är så desperata att de riskerar långa fängelsestraff för så lite pengar. Det måste handla om droger, säger Marie.

ANNONS