Omfattande brand på återvinning

Det brinner på Stena recycling söder om Halmstad. Det är en omfattande och svårsläckt brand. Röken som sprids från branden är giftig och ett VMA är utfärdat.
– Släckningsförsöket med vatten misslyckades, vi släcker nu branden med torra fyllnadsmassor, säger vakthavande befäl Peter Stened.

ANNONS
|

SOS larmades strax innan klockan 04.00 på söndagsmorgonen. När räddningstjänsten kom fram till Stena recycling utanför Halmstad möttes de av en omfattande brand i en hög med elektronikskrot som var sju meter hög.

– Vi håller på och flyttar hotade fordon och försöker begränsa så att branden inte sprider sig till fler byggnader. Vi lägger på vatten och jobbar på flera fronter, säger Johan Wallin, vakthavande befäl vid räddningstjänsten vid 04-tiden.

Mörkret under morgonen försvårade arbetet för räddningstjänsten som inledningsvis hade svårt få någon överblick över hur branden betedde sig.

Släckningsförsöket med hjälp av vatten misslyckades på söndagsmorgonen, och vid 09.30-tiden förberedde räddningstjänsten ett nytt sätt att angripa branden.

ANNONS

– Det är en omfattande hög med elektronikskrot som utvecklar en väldigt värme som är svår att släcka med vatten. Vi använder nu torra fyllnadsmassor som sand och grus för att släcka elden, men det tar tid. Företagets hjullastare kör på löpande band med fyllnadsmassor, säger Peter Stened, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Räddningstjänsten är på plats med ett par enheter för att få bukt med branden.

VMA utfärdat

När branden bröt ut låg vinden på och spred röken mot ett närliggande bostadsområde.

– Det är rökutveckling över bostadsområdet i Fyllinge, och röken är giftig. Vi har gått ut med ett VMA och skickat ut sms för att varna så att folk inte kommer till skada, säger Peter Stened.

”Känner man obehag av röken ska man undvika den, stänga fönster, dörrar och ventilationssystem,” meddelar räddningstjänsten via Halmstads kommuns hemsida.

Vid lunchtid blev det vindkantring.

– Nu ligger den på mot väst vilket är gynnsamt för vår del eftersom det är skogsområde där, men varningen till allmänheten kvarstår för närvarande, säger Peter Stened.

Det finns ännu ingen exakt prognos på när branden kommer att vara släckt. Räddningstjänsten tror att den kommer att vara kvar på platsen fram till sena eftermiddagen.

ANNONS

Branden på söndagsmorgonen larmades via en detektor som kände av att det pyrde inne på Stena recykling.

– Vi har varit på plats sedan tidigt på morgonen och bistår räddningstjänsten. Detta handlar om osorterade elektronikmassor och värmeutvecklingen kan bli väldigt stor, säger Åsa Ahlgren Berntson, kommunikationschef på Stena recykling.

Men högen med elektronikskrot befinner sig utomhus, och företaget sorterar upp olika metallskrot på olika områden, vilket innebär att spridningsrisken minskar.

Ingen person ska ha kommit till skada i den kraftiga branden.

Texten uppdateras.

ANNONS