Fika och trähus har blivit kommunens signum. Nu vill Alingsås expandera genom att utmana byggbranschen att tänka trä. Bild: Alingsås kommun
Fika och trähus har blivit kommunens signum. Nu vill Alingsås expandera genom att utmana byggbranschen att tänka trä. Bild: Alingsås kommun

Nya trähus ska värna tidsandan

ANNONS
|

Nutida trähus är både miljövänligare och mer brandsäkra. Alingsås vill bygga 3 500 bostäder på tio år som värnar om stadens historia.

Kommunens planer på expansion är stora. I samband med att staden fyller 400 år om två år ska planerna för …2 000 av de 3 500 bostäderna vara igång.

– Många vill bo här. Vi vill förtäta innerstaden utifrån en tanke om att det ska harmonisera med den gamla stadsdelen, säger kommunalrådet Daniel Filipsson (M).

Han presenterade kommunens idéer för byggföretag på en branschdag i förra veckan. Flera företag visade intresse, trä som byggmaterial ska vara bra både miljö- och stadsmässigt.

ANNONS

– Det finns en tanke med det. Det blir mindre koldioxidutsläpp, vi får såväl stadsmässiga och miljömässiga fördelar, säger Daniel Filipsson.

Alingsås kommun välkomnar även andra byggmaterial men har trä som särkrav.

– Vi är ju kända för det, stadens historia och själ ligger i äldre träbyggnationer, säger Daniel Filipsson.

Alingsås ska ha varit enda kommunen av tolv som ställde specifika krav på branschdagen om material vid nybyggnationer. Men något förbud av andra material har kommunen däremot inte.

– Alla byggnationer är av godo så som bostadsmarknaden ser ut. Som kommun har man inte råd att lägga restriktioner, vi får kroka arm med marknaden och åstadkomma bostäder.

Till år 2019 och 400-årsjubileet ska alltså mer än hälften av de tilltänkta bostäderna vara planlagda, även om inte alla förväntas ha börjat byggas. Det har hänt mycket både vad gäller teknik och material för hus, förutom miljöaspekten är brandrisken till exempel inte lika stor som förr.

– Jag tror branschen vet hur man bygger det här säkert utifrån brandrisk. Alingsås har ju brunnit två gånger under 1700-talet, sedan dess är det inte brandhärjat. Ta i trä, med all modern teknik hoppas jag det inte kommer hända igen.

ANNONS

Priset på nybyggnationer blir ofta högt på grund av lagkraven inom branschen. Daniel Filipsson tror dock inte kravet på trä ska bidra till högre hyror.

– Nej, det tror jag inte. Men man ska ha klart för sig att alla särkrav driver upp byggpriserna. Ju mer särkrav man har utöver lagkraven gör det dyrare. Men varje hus ska ju ändå ha en fasad.

Han tror att Alingsås gentemot andra yngre kommuner är intressant för byggföretagen eftersom det är en stad.

– Förutsättningarna här blir annorlunda. Marknaden vill vara med och bygga stad, säger Daniel Filipsson.

ANNONS