Jätteostron sprider sig längs kusten: ”Som rakblad”

Jätteostronen kan se ut som stenar på havsbotten – men är sylvassa. Familjen Holmgren skar upp både händer och fötter när de badade i Uddevalla. Nu sprider sig ostronen söderut längs kusten.
– Det är inte alls samma sak som havstulpaner. De här är som rakblad, och de ser inte alls vassa ut, säger Anders Holmgren.

ANNONS
|

När familjen Holmgren skulle bada vid Sörkullens badplats i Uddevalla lade de märke till vad som såg ut som stora stenblock i vattnet. När Anders Holmgren tog emot med handen mot ”stenarna” fick han dock en otrevlig överraskning, vilket P4 Väst också har rapporterat om.

– Jag kände när jag tog emot med handen mot bryggan nära land att det sved till. Och jag såg att jag hade lyckats skära mig på någonting, säger han.

– Det blev ett tio centimeter långt sår av det här. Det blir liksom som ett snitt som när man skär med skalpell. Jag kände inte ens att jag tog i något hårt.

ANNONS

Sandbotten vid badplatsen är dyig och sikten var dålig. Även sjuåriga Tuvalie skar sig på ostronen när hon badade med mamma Sannah Holmgren.

– Min dotter var ute och övade på att simma och hade också skurit sig på fötterna. När min fru lyfte upp henne blödde hon rätt mycket från tårna, berättar Anders Holmgren.

”Man är rätt utsatt”

Sannah Holmgren skar sig under ena foten, och när hon föll ihop av smärtan satte hon andra foten i botten och skar sig även där. Totalt fick hon 29 sår under fötterna.

Efteråt skrev de i en lokal Facebook-grupp om händelsen. Det visade sig att flera hade varit med om samma sak, på samma badplats.

– Man är rätt utsatt ute på stranden och det finns ingen hjälp i närheten, så vi ville varna andra, säger Anders Holmgren.

Anders är sjuksköterska i grunden och familjen plåstrade om sig på egen hand. Nu, ungefär en vecka efter badet, har såren börjat läka och familjen mår bra – även om det var lite svårt att gå under läkningsperioden.

Sedan dess har familjen inte badat vid Sörkullen, och Tuvalie är inte särskilt sugen på att bada alls.

– Vi har ändå växt upp på västkusten, men det är inte alls samma sak som havstulpaner. De här är som rakblad bara, och de ser inte alls vassa ut, säger Anders Holmgren.

ANNONS

Ostronen sprider sig söderut

Jätteostron är ett av de nyaste tillskotten till badplatserna längs västkusten, enligt Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. De upptäcktes för första gången i Sverige år 2007, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

– De här ostronen har varit ett nytt problem, och det verkar som att vi kommer att få leva med dem, säger hon.

Ostronen sprider sig söderut allt eftersom vintrarna blir varmare, och verkar inte vara på väg bort.

– Badskor är det bästa knepet, sedan är det viktigt att man är försiktig eftersom de kan sitta fast på stenarna, säger Kerstin Johannesson.

LÄS MER:Tio göteborgska bad – för dig som vill slippa svettiga vagnen till Saltholmen

LÄS MER:Dykarteam letar efter den invasiva arten lädersjöpung

ANNONS