Hundratals har fått fel testkit för cancerscreening

Över 4 000 cancertestkit behöver slängas efter en miss i Postnord Strålfors brevpackning. Felet gjorde att hundratals personer i Västra Götaland fick fel persons provkit och för att vara på den säkra sidan uppmanas nu alla att slänga sina brev.

ANNONS
|

Varje vecka skickas testkit ut till personer som är över 60 år gamla och som därmed har högre risk för att drabbas av änd- och tjocktarmscancer. Det är en frivillig screening där man skickar in avföringsprov som testas för osynligt blod.

Men under veckan fick flera personer i Västra Götaland hem fel persons testkit i brevlådan.

Stina Lennartsdotter är specialistläkare på Regionalt Cancercentrum i Stockholm. De ansvarar för administrationen av alla de tarmcancertester som skickas ut i Sverige inom screeningen.

– I tisdags, på eftermiddagen, fick vi samtal från ett par medborgare om att de hade fått ett brev hem, men där innehållet i brevet hade någon annans namn på, säger Stina Lennartsdotter.

ANNONS

Hon säger att denna veckan skickades 4178 prover till personer i Västra Götaland och i just den gruppen drabbades ett hundratal av breven av ett glapp i förpackningsstadiet. Breven packas av en robot på deras samarbetspartner Postnord Strålfors och enligt Stina Lennartsdotter utreder man nu exakt hur det blev fel och hur det ska undvikas i framtiden.

Under torsdagen hade man bekräftat 319 prover som skickats till fel person.

"Vi beklagar incidenten och att vi jobbar för att förebygga att sånt här händer igen”, säger Stina Lennartsdotter.
"Vi beklagar incidenten och att vi jobbar för att förebygga att sånt här händer igen”, säger Stina Lennartsdotter. Bild: Anna Tärnhuvud

Hela omgången ska kastas

På Regionalt Cancercentrum ska man nu skicka ut information till alla de som ingår i det utskick där felet skedde. De runt 4000 personerna ska alla slänga det testkit som de fått hem och istället invänta ett nytt brev under hösten.

De har även stoppat alla remisser till labbet som genomför proverna. De prover som hunnit skickas in kommer att slängas istället.

Stina Lennartsdotter uppskattar att ett testkit kostar runt 30 kronor styck och det kommer vara en kostnad som deras enhet kommer få stå för.

– Det här är en en liten kostnad i sammanhanget. Analysen blir aldrig utförd så den kostnaden kan man bortse från, säger hon.

Utöver kostnaderna riskerar felet även att skada tilliten till testen i framtiden.

– Jag kan bara säga att vi beklagar incidenten och att vi jobbar för att förebygga att sånt här händer igen. Vi skickar inga personnummer i de här breven och inga hälsouppgifter vilket känns tryggt i det här läget, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Nya kostrådsförslag från Livsmedelsverket: ”Högst 350 gram rött kött i veckan”

LÄS MER:Södra Älvsborgs sjukhus sista lungspecialist har sagt upp sig

LÄS MER:Ung patient avled – cancer misstogs för virus

ANNONS