Grillförbud i parker och på badplatser i Göteborg

Det har varit ovanligt varmt och torrt i Sverige under försommaren. Redan i slutet av april kom prognoser som varnade för likheter med extremsommaren 2018.
På torsdagen den 15 juni införde Göteborgs stad grillförbud i sina parker och på sina badplatser. Följ utvecklingen i Västra Götalands län i vår grafik.

ANNONS
|

Brandrisken är hög i Västsverige just nu, på grund av det ihållande torra och varma vädret. En konsekvens är att flera kommuner i skiftet mellan maj och juni införde eldningsförbud. Sedan dess har förbuden skärpts ytterligare.

Den 15 juni gick Göteborgs stad ut med att de utökar det skärpta eldningsförbudet ytterligare. Exploateringsnämnden har nämligen fattat beslut om ett omedelbart förbud för grillning i Göteborg Stads parker, stränder och badplatser.

”Beslutet träder i kraft omedelbart och gäller tillsvidare” skriver kommunen i ett pressmeddelande. Det tidigare eldningsförbudet innefattar skog och mark nära skog. Göteborgs stad kan fatta det här beslutet i egenskap av markägare.

ANNONS

Fakta: Eldningsförbud

  • Eldningsförbud: Man får inte elda med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) i skog och mark. Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt (i grill eller liknande) eller på fasta grillplatser.
  • Skärpt eldningsförbud: Förbjudet även att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats, men tillåtet att använda exempelvis stormkök, om faran för antändning är låg, och att grilla på egen tomt i grill.
  • Ytterligare skärpt eldningsförbud: 2018 uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap länsstyrelser och kommuner att utöka förbudet även till den egna tomten och inte bara öppen eld, utan även exempelvis stormkök.

Källa: krisinformation.se, Länsstyrelsen Västra Götaland

Regnet har lyst med sin frånvaro. I juni är det risk för vattenbrist i både Västra Götaland och Halland, enligt SMHI. Både Viskan och halländska Fylleån har låga flöden. De förutspår att det kommer att fortsätta vara högtryck över Skandinavien. De första kommunerna införde bevattningsförbud i mitten av juni, för att minska risken för vattenbrist, som exempelvis Orust och Härryda.

Fakta: Bevattningsförbud

  • Allmänt bevattningsförbud: Kommunalt dricksvatten får endast användas till mat, dryck och personlig hygien. Det betyder att all typ av bevattning, fordons- eller fasadtvätt och att fylla pooler är förbjudet. Man får lov att vattna med uppsamlat regnvatten.
  • Bevattningsförbud, del av kommunen: Det råder bevattningsförbud i delar av kommunen. Vilka delar det gäller ska stå på respektive kommuns hemsida, en del är listade på svensktvatten.se.
  • Vattenbesparing: Kommunen uppmanar invånarna att spara på vattnet för att slippa införa bevattningsförbud.

Källa: Svensktvatten.se, Sveriges geologiska undersökningar, Krisinformation.se

Det är ljusast i Sverige under juni, men det brukar vara varmare i juli och augusti, eftersom marken och haven fortsätter värmas upp. Under juni kan havet vara något kallare, vilket gör att vi har svalare temperaturer.

Förra året var sommartemperaturerna i Europa rekordhöga, enligt EU:s observationstjänst Copernicus. De förutser att temperaturerna under sommarmånaderna även i år kommer att hamna långt över snittet.

Håll dig uppdaterad om hur situationen utvecklar sig här på GP:s sajt, men även vad som gäller i just din kommun via deras hemsidor. Några nationella och regionala informationskanaler finns listade nedan.

Här hittar du viktig samhällsinformation

Bevattningsförbud: Svensktvatten.se eller Krisinformation.se

Eldningsförbud: Krisinformation.se eller kommunernas egna hemsidor, exempelvis Göteborgs stad. Eller ring Räddningstjänsten Storgöteborgs automatiska telefonsvarare på 031-335 29 80.

Brandrisk: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Väderprognos: smhi.se eller yr.no

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Eldningsförbud skärps i Göteborg med omnejd

LÄS MER:Reine fastnade i eldstormen i skogsbranden i Västmanland

LÄS MER:Så slår nya supervärmen – tiotusentals riskerar att dö

ANNONS