Golfare träffades av blixten

En man träffades av blixten under en golftävling i Falkenberg. Mannen fick hjärtstopp och har förts till sjukhus.

ANNONS
|

En allvarlig olycka inträffade på Falkenbergs golfklubb under förmiddagen då en blixt slog ner. Om en person träffades direkt av blixten eller om den slog ner i närheten är oklart men golfare på plats vittnar om en kraftig smäll.

– Vi blev larmade som stöttning till ambulans då det var hjärtstopp. Vi kom fram och man har fått igång personen i fråga och sen har den förts bort i ambulans, säger Johan Wallin, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

– Om den slagit ner i personen eller en bit därifrån kan jag inte svara på men de andra i närheten vittnar om en kraftig smäll. Men det var bara en som avfördes.

ANNONS

På tisdagsförmiddagen är personens skadeläge allvarligt men stabilt.

En jätteknall

Olyckan skedde under en pågående tävling på Falkenbergs golfklubb. Mikael Norman, klubbens ordförande, berättar för GP att olyckan inträffade väldigt plötsligt.

– Det var inget speciellt dåligt väder och man hörde ingen åska och det var inget regn. Plötsligt kom det en jätteblixt och en jätteknall och tyvärr träffade blixten den här gästen som vi hade på banan. Det är otroligt olyckligt, säger han.

Flera av de tävlande var snabbt på plats för att hjälpa personen, berättar Mikael Norman.

– De började direkt med första hjälpen och de hämtade sen defibrillator. Det var teamwork utan dess like, säger han.

Dagens tävling avbröts därefter, men Falkenbergs golfklubb har beslutat att fortsätta med resterande inplanerade tävlingar under veckan.

– Vi tror på något sätt att komma tillbaka till vardagen i lugn och ro, det kan ändå hjälpa på något sätt att leva som vanligt. Det blir inte samma stämning givetvis men vi ska försöka fortsätta att köra fortsättning på golfveckan, säger Mikael Norman.

ANNONS