Olika flygblad, med Medborgerlig samling, Sverigedemokraterna och Alternativ för Sveriges loggor, har delats ut i brevlådor i Lerum. Lapparna innehåller korta meningar om exempelvis hedersvåld och Muhammedkarikatyrer.
Olika flygblad, med Medborgerlig samling, Sverigedemokraterna och Alternativ för Sveriges loggor, har delats ut i brevlådor i Lerum. Lapparna innehåller korta meningar om exempelvis hedersvåld och Muhammedkarikatyrer. Bild: Martina Holmberg / TT

Fejkade flygblad med avhuggna huvuden sprids

Flygblad med felaktiga politiska budskap och bilder på avhuggna huvuden har spridits i SD:s och Medborgerlig samlings namn.
– Jag tror att det är någon som vill sabotera för oss, säger Emanuel Lindström, ordförande i Västsverige.

ANNONS
|

Det var i början av veckan som partiet Medborgerlig samling fick höra att flygblad, med budskap de inte står bakom, har spridits i deras namn.

– De är designade som våra egna med cirklar och blå bakgrund. Jag skulle säga att det är ett försök att få folk att tro att det här kommer i från oss, säger Emanuel Lindström som är ordförande för partiet i Västsverige.

Lapparna, som ska ha delats ut i brevlådor i Lerum, innehåller korta meningar om exempelvis hedersvåld och Muhammedkarikatyrer. På en av bilderna syns Mona Sahlin och på en annan ett pixlat avhugget huvud.

ANNONS

GP har sett lapparna som även innehåller en QR-kod som leder till en hemsida där man hittar fler kritiska och satiriska budskap om invandrare, brott och rikspolitikers påstådda inkompetens.

Emanuel Lindström, ordförande för Medborgerlig samling i Västsverige.
Emanuel Lindström, ordförande för Medborgerlig samling i Västsverige. Bild: Privat

– Det är lite fake news-varning, säger Lindström och berättar att de har delats ut i områden med många barnfamiljer:

– Det var det som var mest upprörande för oss – att barn kanske fick se de här hemska bilderna.

Även SD och AfS utsatta

Förutom Medborgerlig samling finns även Sverigedemokraterna och Alternativ för Sveriges logotyper med på flygbladen.

– Jag tror att det är någon som vill sabotera för oss. Jag tolkar det inte som att budskapet är ”om du vill fixa detta – rösta på de här partierna”, säger Emanuel Lindström.

Det handlar om att avskräcka från er, menar du?

– Det tror jag absolut. Vi vill inte vara förknippade med sådant här. Å ena sidan lockar det fel folk till oss, konspirationsteoretiker och rabiata som vi inte vill ha i vårt parti – å andra sidan får de som inte gillar oss vatten på sin kvarn.

På något sätt ska partiet nu ta frågan vidare.

– Vi ska framför allt ta det till polisen och anmäla valsabotage.

ANNONS

Har ni några misstankar kring vem eller vilka som ligger bakom?

– Nej, ingen aning. Vi har försökt kolla upp domännamnet. Men det är anonymiserat, säger Lindström som i övrigt beskriver kampanjandet som positivt:

– Vi märker en enorm skillnad jämfört med förra valkampanjen. Folk är mycket mer öppna och mottagliga. Jag tror att vi kommer göra en otrolig ökning i år.

SD känner inte till flygbladen

Mikael Johansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Lerum, känner inte till lapparna men poängterar att de inte står bakom dem.

Förra veckan rapporterades även att Socialdemokraterna drabbats av falska valaffischer i Stockholm. ”Jag älskar fastighetsskatt”, stod det framför en bild av Magdalena Andersson – något som partiets presstjänst beskriver som allvarligt.

Polisen har inte gjort någon sammanställning över hur många liknande händelser som har inträffat under årets valrörelse. 2018 kom totalt 78 anmälningar i hela Sverige som gällde brottet Otillbörlig verkan vid röstning, som bland annat innefattar just att sprida falska flygblad.

LÄS MER:Stenevi: Gängkriminaliteten är inte ett invandringsproblem

LÄS MER:I Järnbrott röstar var fjärde person på SD

LÄS MER:Så kan främmande makt påverka det svenska valet

ANNONS