Dödade sitt barn - så döms pappan

ANNONS
|

Den åttonde juni förra året kom ett föräldrapar från Skaraborg in till akuten på Näl i Trollhättan. Med sig hade de sin lilla son - som var livlös och hans liv gick inte att rädda. Endast sju månader gammal dog han.

Både mamman och pappan misstänktes omedelbart ha legat bakom sonens död.

– Jag nekar såklart, sa pappan då till polisen.

I de första förhören berättade pappan att han varit ute och kört bil med sonen när han plötsligt blev livlös. Han skyllde bland annat på de kraftiga inbromsningar som han gjort under bilresan.

När sonen blivit livlös ska pappan ha ringt sin sambo, pojkens mamma. De möttes upp och åkte tillsammans till Näl.

ANNONS

I bilen fanns ytterligare en person. Medan mamman körde bilen ska pappan ha försökt få liv i pojken, enligt förhör. Personen som satt med i bilen berättade också under polisförhör om hur mamman skrikit "Har du dödat min son?".

Tappade pojken

Misstankarna mot mamman skrevs av under utredningens gång. Pappan hade då lämnat en ny version av vad sonen varit med om:

– När jag skulle åka från (bostaden) så… tappade jag honom med handen när jag skulle ta det sista ner till bilen. Eftersom jag inte såg några skador på honom, det fanns inga blåmärken eller någonting på huvudet, så jag antog att det gick bra, sa han då.

Han påstår att pojken ska ha landat med bakhuvudet först ner i parkettgolvet.

Men åklagaren trodde honom. Pappan, som är i 25-årsåldern, åtalades för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Åklagaren skrev i stämningsansökan att pappan "på okänt sätt bruka kraftigt våld mot sin sju månader gamla son". Hon anser att mannen "visade särskild hänsynslöshet och råhet. Därtill förövades brottet mot ett spädbarn i en särskilt skyddslös ställning som NN hade vårdnadsansvar för".

Bröt benet på sonen

Pappan åtalades även för ytterligare en grov misshandel mot sonen. När pojken var sex veckor gammal fick pojken en lårbensfraktur. I förhör påstod pappan att det "knäppte till" i benet på sonen under ett blöjbyte och förundersökningen lades ner. Men efter att sonen dog återupptogs den.

ANNONS

I tingsrätten dömdes pappan till fängelse i sju år för samtliga åtalade brott. Tingsrätten anser att alla bevis pekar mot att mannen orsakade sonens död genom kraftigt, trubbigt våld mot huvudet.

De skrev att det är bevisat att både lårbensfrakturen och de skador som ledde till sonens död "uppkommit genom våld då (pappan) varit ensam med (sonen)".

Rätten ansåg också att "våldet varit av sådan art och kraft att det måste ha utövats avsiktligen". Men varför? Det finns det inga svar på. Tingsrätten skriver att det troligaste är att det exempelvis kan ha varit på grund av frustration på grund av sonens beteende.

Ifrågasätter rimligheten

Pappan överklagade domen och hans advokat skrev att mannen vill att åtalet ska ogillas, eller i alla fall att straffet ska bli lindrigare. Enligt honom gjorde tingsrätten "en felaktig bedömning både vad gäller uppsåt och bevisningen i målet".

De ifrågasätter bland annat hur man kunnat komma fram till att skallfrakturen uppkommit högst 15 minuter innan pojken blev livlös. De ifrågasatte även rimligheten i att pappan skulle kunna orsaka en så allvarlig skallfraktur samtidigt som han körde bilen och pojken satt fastspänd.

Och nu fastställer hovrätten tingsrättens dom. Det vill säga - pappan döms till fängelse i sju år försynnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, samt ytterligare ett fall av grov misshandel.

ANNONS

Märkliga uppgifter

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att det presenterats ny medicinsk bevisning rörande om när skallfrakturen uppkommit. Trots detta har hovrätten kommit fram till att pojken skadades inom den tid som åklagaren har påstått.

I domen framgår det att rätten tagit hänsyn till den första misshandeln, då pojken fick en lårbensfraktur, när de kommit fram till att pappan gjort sig skyldigt till de skador som orsakade pojkens död.

De rycker också att pappan lämnat flera märkliga uppgifter om hur han tog hand om sonen dagen då pojken dog. Och de har reagerat över hur lugn pappan var på akuten på Näl med tanke på situationen.

ANNONS