Därför nekas mördaren porrtidning i fängelset

Mannen i 40-årsåldern mördade en småbarnsmamma och dumpade sedan kroppen i en skogsdunge. Kvar i lägenheten lämnade han kvinnans son - ensam. Mannen avtjänar nu sitt fängelsestraff och har begärt att få ha en porrtidning för att "kunna ge uttryck för sin sexualitet". Men det säger myndigheterna nej till.

ANNONS
|

I slutet av juni sommaren 2013 hittades blodspår i en trappuppgång i ett lägenhetshus i Trollhättan.

Spåren ledde till en lägenhet - tillhörande en småbarnsmamma. När polisen tagit sig in i lägenheten hittade de ännu mer blod - och kvinnans 1,5-årige son. Han hade varit ensam i 15 timmar och var uttorkad och rädd. Mamman var borta.

Det blev starten på en intensiv mordutredning. Polisen började söka den man, nu i 40-årsåldern, som var hemma hos kvinnan kvällen innan. Men han var också borta och anhölls i sin frånvaro. Han valde senare att frivilligt komma till polisen. Han begärdes häktad misstänkt för inblandning i kvinnans försvinnande. Men tingsrätten ansåg inte att bevisen räckte för att häkta honom.

ANNONS

Flydde landet

Bevisen stärktes snart och två av mannens kompisar häktades misstänkta för skyddande av brottsling. Men när polisen skulle hämta in mannen i 40-årsåldern var han återigen borta - nu hade han flytt landet.

Efter några dagar valde han ännu en gång att anmäla sig frivilligt. En månad efter det misstänkta mordet gick han in på den svenska ambassaden i Warszawa. Utredningen fortsatte intensivt och tusentals människor, genom Missing People, var ute och letade efter den försvunna småbarnsmamman. Och drygt en månad efter försvinnandet hittades hon död i en skogsdunge i Grästorpstrakten.

Dömdes för mord

När den häktade trion åtalades för inblandning i mordet framgick det att kvinnan dött av kraftigt våld mot huvud och kropp. Våldet hade helt eller delvis utövats när hon låg på golvet. När kvinnan var död fick mannen i 40-årsåldern hjälp av sina kompisar att föra bort kroppen och sedan undanröja bevis. Tingsrätten dömde mannen i 40-årsåldern till 16 års fängelse för mord och hans två kompisar fick fängelse i ett år vardera för skyddande av brottsling. Straffet fastställdes sedan av hovrätten.

Vill ha porrtidning

Mannen i 40-årsåldern avtjänar nu sitt straff på anstalten Salberga i Sala. Mannen är placerad på en sexualbrottsavdelning, där flera av fångarna har begått allvarliga sexualbrott och också får vård för detta. Trots detta ansökte mannen i 40-årsåldern om att få ha en porrtidning inne på fängelset, som nyhetsbyrån Siren uppmärksammade först.

ANNONS

Kriminalvården sa dock nej till detta och hänvisade till medfångarna: "Pornografiska tidningar får således inte innehas av samtliga på avdelningen", framgick det av beslutet. De ansåg att mannen kunde "avtvingas" tidningen alternativt använda den som en "handelsvara". De menade att detta kunde "äventyra ordningen och säkerheten på avdelningen".

"Sexuell stimulans"

Mördaren valde dock att överklaga beslutet. I överklagan skrev han bland annat att det inte bara är sexualbrottslingar på hans avdelning. Därför tyckte han att han ska kunna bemötas på ett individuellt sätt. Han menade att personalen måste kunna bemöta och behandla de intagna utifrån deras enskilda behov.

Dessutom konstaterade han att hans rum har ett säkerhetsskåp med personlig kod. Han skrev också att han inte skulle låna ut tidningen och heller inte låta sig "avtvingas den". Han påstår att han betett sig exemplariskt och "för att hans verkställighet fortsättningsvis ska kunna genomföras på ett ändamålsenligt sätt har en tidning för sexuell stimulans ett stort värde". "Han vill kunna ge uttryck för sin sexualitet under trygga former, vilket är ett grundläggande behov".

Ärendet överklagades till Förvaltningsrätten som nu fattat beslut - han får inte ha tidningen. De skriver, liksom Kriminalvården, att det finns en risk att han kan bli av med tidningen och att den kan äventyra säkerheten och ordningen.

ANNONS
ANNONS