Covid-19 ökar i Västra Götalandsregionen

För femte veckan i rad ökar covid-19 i såväl landet som Västra Götalandsregionen.
– Det går inte att jämföra med när det var som mest, men det ökar och kan fortsätta öka den närmsta tiden, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
I spåren av pandemi-isoleringen sprids nu även kikhosta i raketfart.

ANNONS
|

Det har gått drygt ett år och tre månader sedan WHO deklarerade att covid-19-pandemin var över. Det innebär förstås inte att sjukdomen försvunnit från samhället.

Sedan ungefär fem veckor tillbaka ökar förekomsten av covid-19 i såväl Sverige som Västra Götalandsregionen, visar statistik från VGR. Det är dock från låga nivåer.

– Det går inte att jämföra med när det var som mest, men det ökar och kan fortsätta öka den närmsta tiden, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

– Sedan kan vi absolut förvänta oss en ökning under hösten.

Då är det farligare än influensa

Varför ökar det nu?

– Covid förekommer under hela året och precis som tidigare ser man mindre toppar under sommaren. Det beror på att viruset muterar och då kan ta sig förbi immunförsvaret, säger Magnus Gisslén.

ANNONS

Därför är det viktigt att vaccinera sig, betonar statsepidemiologen. Två gånger om året för personer över 80 år och de över 65 med dagliga omsorgsbehov.

För dessa grupper är covid-19 fortfarande farligare än säsongsinfluensan. I jämförelse är risken större att behöva sjukhusvård och avlida av covid-19, säger Magnus Gisslén.

Magnus Gisslén är infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin.
Magnus Gisslén är infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin. Bild: Jonas Lindstedt

Om man inte tillhör en sårbar grupp är en infektion av covid-19 numera jämförbar med en vanlig förkylning.

– Det är naturligtvis en väldig skillnad nu jämfört med i början av pandemin. De flesta är vaccinerade, har haft infektionen minst en gång och har god immunitet, säger Magnus Gisslén.

Stor ökning av kikhosta

Han berättar att det fortfarande forskas mycket på covid-19, och att man ständigt lär sig nya saker om exempelvis människans immunförsvar och hur virus utvecklas.

– Det är ju första gången som man har kunnat följa så noga hur ett nytt virus utvecklas och förändras när det sprider sig mellan människor.

På grund av isoleringen under pandemin hölls även andra smittsamma sjukdomar i schack. Det innebär desto större spridning sedan vi börjat umgås normalt igen.

Därför är förekomsten av kikhosta just nu ovanligt hög. År 2020 rapporterades 34 fall in i Västra Götalandsregionen, att jämföra med 30 fall bara under juni i år. Hittills i år har 66 fall rapporterats in i regionen.

ANNONS

Eftersom kikhosta kan vara dödligt för spädbarn är Magnus Gissléns viktigaste råd att skydda dem. Dels genom vaccinering av både barn och den gravida mamman, dels genom att inte låta barnet träffa för mycket folk inomhus under sina första månader.

– Och personer som är förkylda ska inte träffa spädbarn alls, säger Magnus Gisslén.

LÄS MER:Unika listan – så vet du om du fick vaccinet som barn

LÄS MER:Tryckbehandling testas mot post-covid

LÄS MER:Flera fall av mässling på kort tid – få vet om de är vaccinerade

LÄS MER:Silvermedaljören har testat positivt för covid

ANNONS